Persilja

Persilja
Persilja är en växt där man kan använda både blad och stjälk, färsk eller fryst. Är både en smakhöjare och en fröjd för ögat.

Blixtsnabb musselsoppa 4 portioner

Mussselsoppa

Ingredienser:

1 påse                blåmusslor
3 st                     schalottenlökar
2 st                     vitlöksklyftor
1 st                     röd chili
3 msk                 olivolja
250 gram           cocktailtomater
3 dl                     vitt vin
1 paket              saffran
2 dl                    vispgrädde
1 tsk                   salt
1 krm                 svartpeppar
3 msk                 finhackad slätbladig persilja
Gör så här:
Tvätta och skrubba musslorna. Släng alla som är öppnade eller skadade.
Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin.
Hetta upp oljan i en rymlig gryta och fräs lök, vitlök och chili blank och mjuk. Halvera tomaterna och vänd ner dessa i chilifräset. Häll på vinet samt saffran.
Låt puttra samman några minuter och vänd ner grädden. Salta och peppra. Tillsätt musslorna och koka upp under lock. När musslorna öppnat sig är soppan klar. Vänd ner persiljan och servera.

God ljummen potatissallad 3 portioner

potatissalladljummen

Ingredienser:

0,5 kg                 dillkokt färskpotatis
150 gram          blomkål
100 gram          gröna ärter
8 st                      körsbärstomater
7 cm                   (el. mer) finhackad purjolök
1 st                      apelsin, fruktköttet
3 cm                   röd chilifrukt, urkärnad o finhackad
några stjälkar slätbladig persilja
pekannötter efter smak
Dressing:
0,75 dl               god valfri olivolja
1 msk                 balsamvinäger, limone
salt o grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Borsta potatisen. Koka den 10-15 min. i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Koka små blomkålsbuketter halvmjuka i lättsaltat vatten och häll av vattnet. Skala apelsinen. Skär ut fruktköttet från "hinnorna. Tina ärterna. Halvera större potatisar och lägg i en skål. Fyll på med blomkål, gröna ärter, halverade körsbärstomater, finhackad purjo, finhackad chilifrukt, apelsinfruktkött, persiljeblad, halverade pekannötter. Blanda dressing och ringla den över salladen eller servera den bredvid

Salsa på slätbladig persilja och citron 8 portioner

persiljesalsa

Ingredienser:

4 msk                 vatten
4 msk                 olivolja
3 st                      vitlöksklyftor
1 st                      citron
salt + nymald svartpeppar
120 g                  slätbladig persilja
Gör så här:
Ansa persiljan. Skala och grovhacka vitlöken.
Mixa persilja, vitlök, vatten och olja med �en stavmixer.
Skrubba citronen i ljummet vatten, fin riv skalet. Tillsätt skal, 1/2 tsk salt och 1 krm �peppar till salsan.