Planteringsskisser & Trädgårdsplanering

Välj nedan för att få inspiration och tips av våra planteringsskisser.
Att ha en bra planering redan innan trädgården skapas eller byggs om sparar både tid och pengar. Trädgårdsplanering som verkligen håller måttet kan ta tid, men väl gjort är de alltid värt det. Resultatet blir den trädgård som du verkligen vill ha.
Trädgårdsplanering kräver ett tydligt syfte, vad ska trädgården användas till? Ska det vara en oas för att slappna av i eller en plats för att anordna stora trädgårdsfester. Ska trädgården kanske vara en plats för barnen att leka på eller en plats för trädgårdspyssel. Trädgården gör sig bäst när den är en förlängning av huset och ger mer rum och liv. Planera in hur mycket tid du är beredd att lägga ner och därefter kan du välja vilken typ av trädgård du vill ha, en mer strukturerad variant, en naturlig, ett woodland eller kanske en enklare.
När man ska börja sin trädgårdsplanering är det bra att få en bild över området som ska bli en trädgård och då krävs en tomtkarta. Om det inte finns i huset, finns det hos kommunen och det är lätt att få en kopia. Kartan är i korrekt skala och kommer underlätta arbetet med att planera tomten.
En trädgård ska vara njutbar året runt, inte bara vacker under vårens första veckor. Intrycket av vår trädgård inifrån och även från entréområdet som vi passerar dagligen är väldigt viktig, En stor del av året vistas vi inomhus och då ska vi kunna njuta av trädgården genom våra fönster.
Man kan tänka sig att trädgården är som ett rum, golvet är ofta en gräsmatta till för lek och spel, väggarna består av häckar och buskar, och taket är de träd som skuggar över trädgården. Buskar och träd tar tid att växa, så utnyttja dessa om de redan finns.
Låt kreativiteten flöda och var realistisk.

3-kant i skugga

Barnens borg

Blommande halvskugga

Blommig rabatt i halvskugga

Dammen

Drömvägg i rosa och blått

Engelsk ö

Engelsk trädgård

Färg & Form

Färgstark slänt

Fjärilshörna

Gräslig entré

Grusentré

Halvmånen vid havet

Kryddor i cirkel

Lätta slänten

Lättskötta entrén

Medelhavs-trädgården

Nya entrén

Rabatten nära havet

Romantisk portal

Rubin i halvskugga

Skuggentrén

Skugghörnan

Sten-entré

Tillgängliga rabatten

Vitbrokiga rabatten