BoGrönt-Sveriges Trädgårdsmästare-Citrusväxter Citron, clementin, kalamodin, kumquat

Att lyckas med

Citrusväxter

Tips och skötsel för att lyckas med dina citrusväxter

Citrusväxter är både snyggt, trevligt och ger en mysig medelhavskänsla. Dessutom är det ju tryggt att använda skalet i matlagning, bakning och marmelader om du väljer att inte bespruta dina växter. Använd så naturliga produkter som möjligt när du odlar hemma.
Citrusväxter ger en härlig känsla och när de blommar doftar de ljuvligt. Tar du väl hand om dem kan de leva i flera år. Citrusväxter finns i många olika sorter till exempel citron, kalamondin, kumquat och clementin. De blommar och bär frukt vid olika tidpunkter på året så vill du njuta av blommornas doft och trädens fruktsättning länge skaffar du med fördel flera olika sorters citrusväxter. Du kan ha citrusväxter både inom- och utomhus men de utvecklas bäst om de får stå ute under sommaren.

Växtplats

Har du precis köpt ett citrusträd vill det stå ljust och varmt. På sommaren vill det gärna flytta ut i varmt, soligt och skyddat läge för att växa till sig så bra som möjligt

Vänj trädet vid vårsolen

När frosten är borta mår trädet bra av att få komma ut på balkongen eller uteplatsen. Natt-temperaturen bör vara över tio° och dagstemperaturen över 20° om den ska bo ute hela tiden. Köp gärna en platta på hjul som du placerar ditt citrusträd i kruka på så att du enkelt flytta runt den utan att behöva lyfta.
I början är det bra att sätta den i skugga/halvskugga. Svep om bladen med en fiberduk för att skydda mot den starka vårsolen. Tänk på att tar det lite längre tid för trädet att vänja sig vid utemiljön om det övervintrat inomhus på fönsterbrädan än om det har övervintrat svalt.
När det gått en tid kan du ställa trädet i ett soligt och varmt läge. Tänk sedan på att vattna rejält under våren men att den får torka upp mellan vattningarna.

Frukt

På försommaren fylls ditt träd av underbart doftande vita blommor och efter blomningen bildas frukterna. Om citrusträdet står inomhus när det blommar måste man hjälpa det på traven med pollineringen. Använd en liten pensel. Det tar några månader för frukterna att utvecklas. Vattna regelbundet, och låt jorden torka upp lite mellan vattningarna. På sensommaren drar du ner på näringen.

Vattning

De mår bäst om det vattnas med kalkfattigt vatten samt att duschas regelbundet för att hålla luftfuktigheten så hög som möjligt. Håll en jämn fuktighet oavsett om det är sval vinter eller solig och varm sommar. Låt den ytligaste jorden torka upp mellan vattningarna men håll koll på rötterna längre ned så de inte torkar, då kan de få svårt att återhämta sig.

Gödning

Tillsätt citrusnäring i vattnet varannan vecka från april till september. Var noga med att följa anvisningarna på flaskan.

Jord och plantering

Välj en kruka med hål i botten så att din planta inte riskerar att stå i vatten.
Använd särskild citrusjord eller gör egen genom att blanda upp planteringsjord med rhododendronjord och sand. Jorden ska ha ett ph kring 5,5-6,5. Citrusträd är inte så förtjusta i att bli omplanterade så gör det vartannat till vart tredje år.
Större träd kan behöva planteras om var femte år. Under förutsättning att de tillförts citrusnäring under växtperioden.
Om du behöver plantera om ditt citrusträd gör du det lämpligen på våren. Fyra veckor efter omplantering kan du börja ge ditt citrusträd näring igen, vilket du upprepar cirka två till tre gånger i månaden.

Beskärning

Citrusträd är svagväxande och vill inte beskäras särskilt hårt. Om du vill beskära är det bra att göra det i samband med att du tar ut det, ungefär i april-maj. Ta inte bort mer än nödvändigt!
Tänk på att de bortklippta topparna kan användas som sticklingar.

Övervintra citrusväxter

På hösten, i god tid innan frosten, tar du in växterna för att övervintra. Även om du inte har de bästa förutsättningarna för växterna, ska du försöka övervintra dem. Du kan lyckas ändå!
Citrusväxter som citron, apelsin, kumquat eller småcitrus, trivs med en svalare viloperiod under vintern. Citrus från tropiskt klimat, som grapefrukt, lime, papeda, och pompelmus kan övervintra i ett ljust fönster i rumstemperatur.
Under vintern bör citrusträdet få en viloperiod. De trivs allra bäst med extra växtbelysning under vår mörkaste period. Ju varmare trädet står desto mer ljus behöver det. Bästa temperaturen är 2° till 10° (15°). Vattna sparsamt och tillför ingen näring. En tumregel är att ju svalare det står (2° till 10° grader) ju mindre vatten behöver de. Om bladen trillar av beror det oftast på för lite ljus, för torr luft eller för lite vatten. Öka temperatur och vattning gradvis på våren.
Då citrusträdens jord kan vara kompakt är det ibland svårt att avgöra om plantan behöver vatten eller inte. Ett tips är att lyfta plantan i stammen så känner du om den känns lätt eller tung och på så vis kan du dosera din vattning. Alternativt kan du köpa en fuktmätare för växter som du sticker ned i jorden.