Luftrenare luftfuktare

Att lyckas med

Luftrenare

Växter till nytta och nöje

Det är inte bara naturen utomhus som får oss att må bra, även grönska inomhus bidrar till ett ökat välbefinnande och minskar stress. Växter mjukar inte bara upp ditt hem och ger färg och liv utan de är också nyttiga för inomhusklimatet.

Krukväxternas renande och luftfuktande inverkan på inomhusluften är känd sedan mycket länge, de är naturens egna luftrenare. Växter samlar upp småpartiklar och ökar syrehalten och är därför ett naturligt sätt att förbättra luftkvaliteten inomhus. Växter med stora bladytor och som håller på att växta till sig fungerar allra bäst som luftrenare.

Placera luftrenande växter där du är mycket, extra bra är det att placera gröna växter som avger fukt i torra miljöer. Fukten från växterna gör att statisk elektricitet minskar och är därför är det bra att ha på skrivbordet vid din dator. Det finns växter som är extra bra för att rena och fukta luften men tänk på att ALLA växter bidrar till ett ökat välbefinnande. Ett grönskande hem ger dig energi och glädje.

Skötsel av inomhusväxter

Med rätt förutsättningar är det inte svårt att ha friska och välmående växter. Näringsrik jord, regelbunden vattning och extra belysning för växter som kräver det, är knepet.

När du kommer hem med din nya växt, plantera om den i ny färsk jord och gärna i en större kruka. Jorden stimulerar tillväxt för både nya och gamla rötter vilket gör växten frodig. Det måste finnas tillräckligt med utrymme i krukan för att jorden ska kunna lagra vatten, luft och näringsämnen.

När tillväxtperioden startar (februari-mars) är det optimalt att plantera om dina växter, eftersom jord med tiden blir lite för kompakt när rötter växer. Långsamväxande arter behöver inte planteras om varje år, vartannat eller var tredje år räcker.

Gröna växter behöver näring

Luftrenare

Växter behöver tillskott av näring, extra mycket under tillväxtperioden. Ge dina växter flytande näring ca en gång per vecka mellan mars och oktober, och minska ner till en gång per månad från november till februari.

Kaktusar och suckulenter är inte särskilt hungriga, här räcker det att gödsla en gång i månaden mellan april och juni.

Bra luftfuktare

Guldpalm, Crysalidocarpus lutescens
Buskpalm, Rhapis excelsa
Bambupalm, Chamaedoea erumpens
Krysantemum, Dendrathema x grandiflora
Banddracena, Dracena deremensis
Gerbera, Gerbera x cantabrigiensis
Bambufikus, Ficus binnendijkii
Ädelbanan, Musa acuminata
Spjutbräken, Nephrolepis exaltata
Fredskalla, Spathiphyllum

Bra luftrenare

Fredskalla, Spathiphyllum
Klätterkalla, Philodendron
Gullranka, Epipremnum pinnatum ’Aureum’
Paraplyaralia, Schefflera
Ampellilja, Chloropythum
Guldpalm, Chrysalidocarpus
Buskpalm, Rhapis
Fönsterfikus, Ficus elastica
Drakträd, Dracaena
Findadelpalm, Phoenix roebelenii
Spjutbräken, Nephrolepis
Gerbera, Gerbera x antabrigiensis
Krysantemum, Dendrathema x grandiflorum
Murgröna, Hedera helix
Svärmorstunga, Sansevieria trifasciata
Banddracena, Dracaena deremensis ´Warnecki'
Stor spjutranka, Philodendron domesticum

Ljus är viktigt

Alla växter behöver ljus för att växa och må bra. Fönsterbrädan är ofta en optimal placering för dina växter. Tänk på att under vintern kan inomhusluften bli torr och ofta finns det ett element under fönsterbrädan som gör att växterna kanske inte trivs lika bra. Flytta gärna in dem i rummet, så kommer de att klara vintern bättre.
När du vill placera en växt längre från fönstren är det bra att ha en extra växtbelysning så att växten mår bra och färgnyanser och former framträder på ett läckert sätt. Belysning gynnar även gröna växter som står i ett ljust fönster eftersom det naturliga ljuset inte räcker till under vinterperioden.