Tomat
Tomaten har många bra användningsområden. Den är god som den är på en smörgås eller varför inte prova att steka tomaterna. Tomater är även bra för din hälsa.
Bruschetta med tomat 6-8 portioner
Ingredienser:
6-8 skivor bröd, ciabattabröd eller lantbröd
4 st tomater
3 msk olivolja, + 2 msk
2 klyftor vitlök
1 kruka basilika
2 krm flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald
Gör så här:
Stek brödskivorna i olivolja. Gnid dem med halverade vitlöksklyftor.
Skär tomaterna i små bitar. Hacka basilikan grovt. Blanda tomater, basilika, olja salt och peppar i en skål.
Fördela tomathacket på brödskivorna strax före servering. Garnera med färsk basilika.
Krispigt smördegsflarn med tomater 6 portioner
Ingredienser:
1,5 krm svartpeppar, nymald
2 msk olivolja
2 tsk fling salt
10 st körsbärstomater
1 st smördegsplatta, (250 g) kyld
4 st plommontomater, väl mogna
Garnering:
15 st basilikablad
Gör så här:
Sätt ugnen på 210° varmluft eller 225° i vanlig ugn. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper.
Skär tomaterna i tunna skivor. Lägg dem lite omlott på smördegsplattan. Ringla över olja och strö på salt och peppar.
Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Strö basilikablad på flarnet när 5 min återstår av tillagningstiden.
Skär flarnet i bitar.
Servera genast.
Het tomatsås 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1/2 tsk chiliflakes
1 burk krossade tomater, 400 ml
1 tsk salt
1 tsk strösocker
Skala och hacka lök och vitlök fint.
Fräs lök och vitlöken i olja med chiliflakes.
Tillsätt tomaterna, salt och strösocker. Låt koka i 15 minuter.
Karamelliserade tomater 4 portioner
Ingredienser:
2 msk smör
1 dl strösocker
250 g små plommontomater
1 msk finstrimlad dragon
Gör så här:
Skär ett kryss i varje tomat. Doppa dem hastigt i kokande vatten. Ta upp med hålslev och dra bort skalet. Halvera tomaterna.
Smält sockret i en stekpanna på medelvärme tills det är ljust brunt, rör inte utan skaka pannan emellanåt. Tillsätt smöret och låt det smälta. Vänd försiktigt i tomaterna och låt puttra 1–2 min. Strö över dragon. Servera tomaterna varma till ost, t ex chèvre, eller till glass.
Tomatsoppa 4 portioner
Ingredienser:
ca 2 msk smör
1 st gul lök
ca 800-1000 g goda tomater
1 dl vatten
1 dl vispgrädde eller 1 dl mjölk
1 krm malen svartpeppar
2 st tärningar grönsaksbuljong
1/2 tsk salt
Utrustning du behöver:
mixer (om du använder färska tomater)
Gör så här:
Hacka den gula löken fint. Hetta upp smöret i en kastrull.
Lägg löken i det smälta smöret och stek några minuter tills löken är blank och genomstekt. (Sänk gärna temperaturen när du steker löken så att den inte blir bränd.)
Skär under tiden tomaterna i bitar om du använder färska hela tomater. (Hela eller krossade tomater på burk behöver inte skäras.)
Häll på vatten, tomatbitarna, buljongtärning och krydda över svartpeppar.
Låt koka under lock ca 10 min om du använder tomater på konservburk.
Om du använder färska tomater koka gärna lite längre, ca 20 min. Tryck till med en slev så att tomaterna hamnar under vattenytan. Allteftersom det kokar så frigörs vatten från tomaterna och vätskenivån höjs.
Smaka på soppan och tillsätt ev. mer salt och peppar. Om du använt färska tomater så använd gärna en mixer för att få soppan så slät du vill ha den.
Tillsätt en skvätt grädde eller mjölk.
Tomatmarmelad
Ingredienser:
1 kg gröna tomater
2 borstade citroner
1 dl vatten
7 dl socker
1 msk ingefärspulver
Några stjärnanis (plockas ur efter koket)
Gör så här:
Skölj och borsta citroner och skär dom i mindre bitar. Skär tomaterna i bitar eller tunna klyftor.
Koka med vattnet i 20-30 min under lock då blir det saftigare
Dra av värmen lägg i socker och koka utan lock kraftigt 10-15 min. Passa att det inte blir för segt och kolaaktigt. Du ser när den är färdig. Häll upp på rena burkar.
Ketchup 3 dl
Ingredienser:
1 tsk salt
5 st tomater, mogna röda
1 krm svartpeppar, nymald
2 st vitlöksklyftor
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl tomatpuré
1 msk worcestersås
0,5 dl farinsocker
1 st lök, liten gul
Skålla och skala tomaterna. Skär dem i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg tomater lök, vitlök, vinäger, tomatpuré, socker, worcestersås, salt och peppar i en kastrull.
Koka upp och låt alltsammans sjuda ca 20 min. Mixa ketchupen slät i en matberedare eller med mixerstav.
Låt ketchupen kallna och förvara den i kylskåp så håller den flera veckor.