Salvia
En av de äldsta örtagårdsväxterna. Salvians smak är ett bra komplement till feta ingredienser så som kött, fläsk och anka. Passar även bra till soppor, lamm och kyckling. Salvian användas ofta i kombination med andra kryddor t ex rosmarin.
Te med ananassalvia
Te med ananassalvia
Torka bladen torrt, luftigt, mörkt och varmt utbredda på papper, i korgar el. dyl. När bladen knastrar och är helt torra läggs de i täta burkar och kan sparas hela vintern.
Te med ananassalvia
Sockerkaka med röda vinbär och ananassalvia
Ingredienser:
3 ägg
1 1/2 dl socker
1/2 dl honung
50 g smör
1 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl dinkelmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 msk färska finstrimlade blad av ananassalvia
2 dl röda vinbär
1 krm bourbonvanilj (eller 1 msk vaniljsocker)
Vispa ägg, socker och honung pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken och låt det få ett uppkok. Rör ner det i äggsmeten.
Blanda bakpulver och mjöl och rör ner det i smeten tillsammans med finhackade örter. Vänd till sist ner vinbären försiktigt.
Häll smeten i smord och bröad form och grädda 35-40 minuter i 175 grader.
Muffins med ananassalvia 15 st
Muffins med ananassalvia
Ingredienser:
50 g smör, eller margarin
2 dl strösocker, 170 g
2 st ägg
3 dl vetemjöl, 180 g
2 tsk bakpulver
1 burk ananas, krossad, 440 g
10 st ananassalviablad, finhackade
1 dl kaffegrädde
Glasyr:
1,5 dl florsocker, 90 g
3 tsk spad, från ananasen
5 st ananassalviablad, finhackad
Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa muffinsformar eller använd stora pappersformar.
Smält smöret, låt det svalna.
Låt ananasen rinna av i en sil. Spara lite spad till glasyren.
Finhacka ananassalviabladen.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver. Häll ned det i äggsmeten varvat med kaffegrädden.
Rör ned det smälta avsvalnade fettet, finhackade bladen och det avrunna ananaskrosset.
Fyll formarna till 3/4 med smet och grädda ca 15 min i mitten av ugnen.
Ta ut muffinsen ur formarna om du inte har pappersformar.
Blanda florsocker, ananasspad och hackad ananassalvia till en lagom tjock glasyr och bred över den.
Ugnsstekt kalkonbröst med ananassalvia
Ugnsstekt kalkonbröst med ananassalvia
Ingredienser:
500 gram kalkonbröst
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
1 msk olivolja
1 msk ananassalvia
Ställ in ugnen på 150°C. Salta och peppra kalkonbröstet och bryn det sedan i olivoljan i en stekpanna. Flytta över kalkonbiten till en ugnssäker form och gnid in den i ananassalvia. Ställ in formen mitt i ugnen och låt köttet steka vidare i ca 25-30 minuter eller tills innertemperaturen är 70°C, har du ingen köttermometer kan du skära ett snitt i köttbiten där den är som tjockast och kontrollera att den är färdigtillagad. Rosa = Ej färdigstekt.
Tag ut köttet och låt det vila en stund, skiva sedan upp det och servera tillsammans med valfria tillbehör. Ugnsstekt kalkonbröst tillsammans med kantarellrisotto är en riktig festmåltid.