Rosmarin

Rosmarin är en underbar kryddväxt, både som färsk och som torkad.
En smakhöjare till din matlagning och passar bland annat till:
Ungsbakad potatis, grillat kött, kyckling, viltkött, marinader, pastarätter, som krydda i vinäger och oljor och mycket mer.
Kantarellpasta med bacon och rosmarin

Kantarellpasta med sidfläsk och rosmarin
Ingredienser
200 g färska kantareller, putsade
200 g rimmat sidfläsk
3 kvistar rosmarin
2 klyftor vitlök
3 dl grädde
2 dl parmesanost, riven
400 g pasta, Farfalle
Gör så här
Skär ner sidfläsket i mindre bitar och dela svampen på mitten, det går även bra att riva eller skära svampen.
Plocka rosmarinbladen från kvistarna och hacka fint, skär sedan vitlöken så tunt du kan.
Koka pastan i saltat vatten.
Stek sidfläsket så det börjar få färg och tillsätt kantarellerna. Låt dom mjukna och tillsätt både rosmarin och vitlök. Efter några minuter, slå på grädden så den får koka tillsammans med dom andra ingredienserna.
Häll av pastan och blanda ner i såsen, servera sedan med riven parmesan på toppen.
Rosmarin- och dijonsenapsbräserad kycklingfilé

Rosmarin- och dijonsenapsbräserad kycklingfilé
Ingredienser
4 kycklingfiléer
1 msk smör
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
10 champinjoner
1 påse färsk spenat eller fryst pkt
1 fänkål
2 kvistar färsk rosmarin
1 msk grov dijonsenap
2 dl vispgrädde
Salt och vitpeppar
Gör såhär:
Bryn kycklingfiléerna i smör och olivolja så att de får en gyllenbrun färg. Salta och peppra. Lägg över dem i en gryta.
Skär champinjonerna och fänkål i grova bitar.
Repa bladen från rosmarinkvistarna.
Salta och peppra.
Lägg över svampröran i kycklinggrytan. Tillsätt vinet och låt sjuda under lock i ca 5 min, tillsätt senap och grädde och låt koka vidare ca 3-4 min.
Smaka av, vänd ner spenat och servera med nykokt pasta eller ris med en grönsallad.
Knäckebröd med rosmarin

Knäckebröd med rosmarin
30 st
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk salt
1 tsk flytande honung
0,5 dl vetekli
2 dl rågmjöl
3 dl dinkelsikt
1,5 dl vetemjöl
Garnering:
3 dl solrosfrön
1 msk torkad rosmarin
Gör så här
Ugn: 250º 45 minuter
Rör ut jästen med ljummet vatten (37°) i en bunke eller köksmaskin. Stöt rosmarin i en mortel. Tillsätt rosmarin, salt, honung, vetekli och mjöl. Arbeta degen tills den är smidig, ca 4 min för hand eller 2 min med maskin. Jäs under bakduk ca 15 min.
Dela degen i ca 30 bitar och kavla ut till tunna runda kakor med kavel eller kruskavel. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Om man inte använder kruskavel behöver kakorna naggas med gaffel eller brödnagg. Pensla kakorna med kallt vatten och strö över solrosfrön och rosmarin.
Grädda 5-7 min. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Förvara dem i burk med lock
Valnötsbröd med rosmarin

Valnötsbröd med rosmarin 4 bröd
Hembakat bröd är alltid lika populärt. Och inte alls krångligt eftersom det till största delen sköter sig självt. Det här nötbrödet är extra enkelt för det behöver bara jäsa en gång.
Ingredienser:
25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt, rågad
2 tsk honung
3 msk olivolja
100 g valnötter, grovhackade
2 msk färsk rosmarin, hackad
7 dl siktat dinkelmjöl, eller vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt salt, honung, olivolja, nötter och rosmarin. Tillsätt mjölet och arbeta kraftigt ihop till en ganska lös deg.
Låt degen jäsa under duk cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bord, den ska inte knådas. Dela degen i fyra delar. Forma dem till avlånga smala bröd och vrid dem som spiraler. Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt och pudra över lite mjöl.
Grädda bröden i mitten av ugnen 5 minuter. Stäng av värmen och fortsätt grädda på eftervärme cirka 12 minuter. Låt bröden svalna på galler utan duk.
Lammstek med rosmarin och vitlök (italiensk) 6 port.

Lammstek med rosmarin och vitlök (italiensk)
Lammstek:
1-1,5 kg benfri lammstek
3 st vitlöksklyftor
Marinad till lammstek:
3 dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
3 dl köttbuljong
0,5 dl olivolja
3 st vitlöksklyftor, lätt krossade
1 kruka färsk, hackad rosmarin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg lammsteken i en kraftig plastpåse och häll i marinaden. Tillslut påsen ordentligt och se till att marinaden täcker hela lammsteken. Marinera i kylskåp några timmar, helst över natten. Vänd gärna påsen några gånger under marineringstiden.
Sätt ugnen på 200°.
Dela de hela vitlöksklyftorna i bitar. Lägg steken i en långpanna, skär skåror i köttet och stick in vitlöksbitarna i skårorna. Sätt in en köttermometer i steken. Sila marinaden och häll 2 dl av vätskan i botten på långpannan.
Stek i ugnen tills köttermometern visar 70°, ca 1–1.5 timme. Ös köttet lite då och då.
Låt steken vila under aluminiumfolie i 20 minuter.
Skär lammsteken i skivor och servera. Gott till buffé.