Rosenkvitten

rosenkvitten

Rosenkvittens nyttiga frukter kan användas till mycket, marmelad, gelé, glass, sylt, mos, sirap och även juice. Den är rik på antioxidanter, c-vitaminer och är fiberrik. Den speciella smaken gör att rosenkvitten med fördel kan användas som inblandningsfrukt.

Kvittenmarmelad

Kvittenmarmelad

Ingredienser:

800 g kvittenfrukter
1 st citron
3 msk vatten
6 dl syltsocker
Skala och kärna ur kvittenfrukterna och skär dem i tärningar. Lägg frukten i en kastrull och häll på citronsaft och vatten. Koka upp och låt sjuda utan lock i 15 min.
Tillsätt sockret och låt koka i ca 2 min. Häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar, skruva på locket och ställ dem upp och ner så pastöriseras locket. Förvara mörkt och svalt så håller marmeladen i flera månader.

Kvittenmarmelad

Kvittenmarmelad

Så här kan du också göra:

Kärna ur och grovhacka rosenkvitten (skalet kan vara kvar) samt päron och smält i en kastrull på låg värme tillsammans med lite vatten. Frukterna innehåller som sagt mycket pektin så det kan behövas spädas ut med mer vatten allteftersom frukterna smälter. Ta 1 del päron och 2 delar rosenkvitten i min marmelad. När frukten smält till ett mos silar du det genom en sil eller silduk. Häll tillbaka moset i kastrullen. Tillsätt socker, finhackad färsk ingefära och torkad rosmarin efter tycke och smak. häll upp på väl rengjorda burkar och ställ upp och ned.Klart!

Kvittensirap

Kvittensirap

Kvittensirap:

Skiva mogna kvittenfrukter i en centimeter tjocka skivor. Ta eventuellt bort de mesta kärnorna. Häll på lika mycket socker som du har kvitten. Ställ in i kylskåpet. Vänta en eller två dagar. Sila bort fruktköttet. Sockret har dragit ut vätskan och smaken ur frukten. Du har nu en söt aromatisk vätska som är mycket användbar.

Kvittenmarmelad med äpplen

Kvittenmarmelad

Ingredienser:

1 kg äpplen
600 g kvitten
2 dl vatten
1 kg strösocker
2 tsk citronsyra
Gör så här:
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar.Skala rosenkvitten,ta bort så mycket kärnor som går,några kan gärna få följa med i koket.Skär dom i bitar.
Lägg frukten i en kastrull med vatten och koka upp.Låt sjuda under lock 10-15 minuter.
Ta kastrullen från plattan,rör i sockret lite i taget och rör till det har löst sig.Sätt tillbaka på plattan och koka upp.
Koka kraftigt utan lock 15 minuter tills marmeladen tjocknar.Drag kastrullen från plattan.
Rör ut citronsyran i 1 msk vatten och rör ner i marmeladen.Häll upp i väl rengjorda burkar.

Honungsrostad kvitten med valnötter 2-4 portioner

Kvittenfrukt

Ingredienser:

1 kvitten (350 – 525 g
1 dl valnötter
30 g eller 0,5 dl russin
30 g eller ca 3 msk honung
0,5 tsk kanel
1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
20 g smör eller kokosolja + extra till formen
ca 2 dl vatten
ev 1 kanelstång
Till servering:
Yoghurt
Gör så här:
Värm ugnen till 175°C. Halvera frukten så rakt som möjligt längs med mittlinjen. Kontrollera att halvorna går att stå rakt med snittytan uppåt- annars skär försiktigt till botten. Gröp ur stjärnhuset med en sked.
Mixa valnötter och russin i matberedare till ett grovt mjöl eller hacka med kniv på skärbräda. Jag tycker det blir bra om en del är finhackat och en del grovhackat. Blanda med kanel, vaniljpulver och honung till en klibbig massa.
Placera en klick smör eller kokosolja i varje urgröpning i frukten, ca 10 g i varje. Fördela och tryck i nötblandningen. Det gör inget om inte allt får plats, det kan bildas en förhöjning av fyllningen.
Smörj en ugnsform som frukten får plats i. Helst inte för stor. Placera frukten i formen och häll i ett par dl vatten så att det blir ca 5 millimeter vatten. Rosta lågt i ugnen tills att frukten är helt genombakad. Det tar 45-60 minuter. Kontrollera halvtid och lägg folie över om nötterna börjar brännas.