Purjolök
Purjolöken har ett brett användningsområde. Man kan äta den rå eller tillagad. Purjolöken är rik på mineraler och vitaminer.
Gratinerad purjolök
Ingredienser:
4 purjolökar
Vatten och salt
1 citron
0,5 dl riven ost
3 msk siktat ströbröd
25 g smör
Salt och malen vitpeppar
Strimlad bladpersilja
Gör så här:
Värm ugnen till 250°. Ansa och skölj purjolöken. Skär den i 5 cm långa bitar. Koka purjolöken nästan mjuk i lättsaltat vatten 5-10 min. Låt purjolöken rinna av väl och lägg den i en smord ugnssäker form.
Tvätta citronen, pressa ut saften och riv skalet. Droppa citronsaften över purjolöken. Strö över osten och sikta därefter över ströbrödet. Hyvla över smör med hjälp av en osthyvel.
Gratinera på galler mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg, 10-15 minuter. Strö citronskalet och bladpersiljan över före servering.
Potatis- och purjolökssoppa 4 portioner
Ingredienser:
300 gram potatis
0,5 st purjolökar
1 st hönsbuljongtärning(ar)
5 dl vatten
3 dl vispgrädde
150 gram bacon
salt
vitpeppar, malen
Gör så här:
Skala och skiva potatisen och purjolöken tunt. Låt koka mjuka med vattnet och buljongtärningen. Tillsätt grädden och låt koka ytterligare i 5-7 minuter.
Mixa till en slät soppa med stavmixer eller kör i en matberedare. Smaka av med salt och peppar. Späd med lite vatten om soppan bli för tjock.
Strimla baconet och lägg mellan hushållspapper i mikron på full effekt i ca 2 minuter eller stek knaprigt i en stekpanna. Strö baconbitarna över soppan.
Purjolöksgratäng 4-6 portioner
Ingredienser:
750 g - 1 kg färsk purjolök, ca 2-3 stycken
Ostsås till gratängen:
2 msk smör eller olivolja
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk (standard)
1 dl lagrad riven ost
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar
Gör så här:
Koka upp en kastrull med 0,5 liter vatten. Tillsätt 0,5 tsk salt.
Rensa, skölj och strimla purjolöken i ca 1 cm bitar.
Koka dem i vattnet ca 5 minuter. Häll av i durkslag och skölj ljumma med lite kallt vatten.
Börja med ostsåsen: smält smör eller häll olivolja i en kastrull.
Tillsätt mjölet och rör ut det.
Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget till en jämn sås.
Sätt ugnen på 250 grader grill.
Låt såsen stå och koka ca 5 minuter på medelvärme och rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
Häll av purjolöken i ett durkslag.
Fördela purjolöken i en gratängform.
Rör ner hälften av den rivna osten i såsen.
Fördela ostsåsen över purjolöken.
Strö över resterande ost.
Gratinera i övre delen av ugnen tills purjolöksgratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.