Att lyckas med
odla i pallkrage
Tips och skötselråd för att lyckas med odling i pallkrage
Det finns många fördelar att odla i pallkrage. Man behöver varken gräva eller ta bort gräsmattan. Pallkragens höjd gör det mer skonsamt för ryggen när du ska arbeta med dina bäddar. Du kan placera pallkragen var du vill bara det finns sol.
Planering
Innan du börjar odla så behöver du planera var du ställer dina pallkragar. Höjden på bädden beror på vad du ska odla. Växter som har ett djupt rotsystem, t ex morot, behöver två pallkragar på höjden medans växter med små rotsystem som sallad behöver en pallkrage. För bästa resultat placeras pallkragarna så soligt och plant som möjligt.
Börja så här
Täck botten med markväv så den går upp på kanten och häfta fast väven. Blöt tidningspapper och bottna med. Fyll sedan upp pallkragen med en blandning av planteringsjord och kogödsel, hälften av vardera. Vattna jorden innan du börjar så eller sätter dina förodlade plantor.
För att utnyttja pallkragen maximalt så tänk på att kombinera högväxande med lågväxande. Slingerkrasse, luktärt, bönor och sockerärtor är högväxande medan du kan odla dill, sallat, ringblommor och rotfrukter som tar upp mer av nedre delen av pallkragen. På detta vis får man en mer tät odling där ogräs har svårare att växa. Resultatet blir stor skörd av liten yta.
Håll efter ogräs, vattna och gödsla
Vattna, rensa ogräs och gallra ur det du har sått. Att rensa pallkrage brukar i regel gå fort. 5 minuter om då och då håller ogräset borta. Har du sått tätt av misstag eller med vilje så måste du hålla efter och gallra för att fröna ska kunna utvecklas ordentligt.
Dags att skörda
Vissa saker skördar du allt eftersom medans andra tar du upp och förvarar, fryser in, syltar eller torkar. Om det blir stora luckor när du skördar -så nya frön eller sätt ut småplantor som du har förodlat eller köpt. Tänk på att mycket även går att odla långt in på höstkanten.
När hösten kommer
När hösten kommer handlar det inte bara om att skörda och förbereda inför vintern. Det finns ju en hel del som man kan sätta och njuta av NÄSTA år. Där har vi t ex vitlöken.
Vitlöken passar alldeles utmärkt att odla i pallkrage. När temperaturen i jorden är +8 grader är det lämpligt att sätta vitlöksklyftorna. Detta sker någon gång mellan september och december, beroende på var i landet du bor. Tänk på att köpa certifierad vitlök som endast är för odling så du inte sprider sjukdomar i jorden. Läs om Att lyckas med vitlök här.
Här kommer några goda råd om hur du fixar pallkragen inför nästa säsong.
När den sista moroten är uppdragen , sista bönan är skördad och alla andra grönsaker är plockade är det dags att höststäda i kragarna.
Man behöver inte lägga allt på komposten utan man kan klippa ner det organiska materialet i mindre storlekar och vända ner. När detta är gjort kan man täcka med annat organiskt material så som gräsklipp, halm eller löv. Detta ska sedan ligga hela vintern så att maskar och mikroorganismer kan omvandla det till fin mull som förbättrar jorden.