Kål - en fantastisk grönsak!
Kål är en fantastisk grönsak, den är inte bara god utan även mycket nyttig, längre ner på den här sidan hittar du ett par goda recept. Alla kålsorter innehåller mycket kalcium, järn, fibrer och C-vitaminer. Det finns många varianter av kål, så du kommer garanterat hitta en favorit.
Man brukar dela in kål o olika grupper på grund av vilken del man äter:
Huvudkål för att du äter "huvudet" på grönsaken, bladkål för att du äter bladen och blomkål för att du äter blomman.
Huvudkål
Till huvudkål hör vitkål och rödkål.
Coleslaw
Ingredienser
500 g vitkål
2 st morötter
1 tsk salt
1 dl majonnäs
1 msk farinsocker eller vanligt socker
2 dl gräddfil
2 msk hackad persilja till garnering (valfritt)
Bladkål
Till bladkål hör savoykål, grönkål, salladskål och svartkål.
Grönkålschips
Ingredienser
300 g färsk grönkål
2 msk olja
1/2 krm salt
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj och skär bort mittstocken och låt torka.
Riv kålen i mindre bitar och lägg i en skål.
Ringla över olja och strö på salt. Massera där efter kålen.
Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen.
Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter eller tills de blir krispiga.
Blomkål
Till blomkål hör blomkål och broccoli.
Blomkål och broccoli gratäng
Ingredienser
1 kg blomkål
500 g broccoli
1 purjolök
3 msk matfett
6 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm peppar
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 225°C.
Skär blomkål, broccoli och purjolök i grova bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten några minuter. Låt vattnet rinna av från grönsakerna. Lägg dem i en ugnssäker form.
Smält matfettet i en kastrull och rör i vetemjölet. Tillsätt mjölken under vispning och låt såsen koka ca 5 minuter. Krydda såsen med salt och peppar och rör ner osten. Häll såsen över grönsakerna.
Sätt in formen mitt i ugnen och gratinera 5 - 10 minuter eller tills gratängen får lite färg.
Servera gratängen med skinka och bröd.