Medelhavsväxter

Att lyckas med

Medelhavsväxter

Tips och skötselråd för att lyckas med medelhavsväxter

Det är inte bara vi människor som älskar sol och värme utan även medelhavsväxterna som man så gärna vill ha hemma. På terrassen, balkongen eller uterummet passar det alldeles utmärkt att odla både fikon, citroner eller en vacker bogainvillean. Med  dessa växter skapar man en underbar medelhavskänsla. Köp stort från början så har du en härdigare växt och ett bättre utvecklat rotsystem. Men när höstkylan sätter in på allvar måste krukorna flyttas till frostfri plats för övervintring.

Skötsel

Stora-krukor3


Det man bör tänka på är att dessa växter vill ha torra "fötter", därför är det viktigt att ha en bra dränering. När du kommer hem med dina nyinköpta växter är det bar att först tänka igenom och välja ut rejäl kruka eller annat kärl, gärna med hål i, som du ska plantera dem i. Lägg ett lager med lecakulor i botten, ca 1/4 av krukan. Ett bra tips är att lägga en bit fiberduk på lecakulorna för att förhindra jorden att sippra ner.

Välj gärna en jord som är porös näringsrik jord t ex BoGrönt sommarblomsjord, U-jord eller blom- och balkongjord.
Pelargoner trivs bäst i pelargonjord och citrusväxter i citrusjord.

Läget spelar roll för dina växter. Har du dem inne i ett uterum eller i ett växthus får de både värme och sol, även skydd mot blåst.
Ska du placera ut dem så bör du vänja dem på ett vindskyddat och skuggigt ställe successivt, under en vecka eller två. Detta för att de ska hinna vänja sig vid förändringen.

När det kommer till vattning så varierar behovet. Generellt gäller det samma som för krukväxter inomhus. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Vattna sedan rejält så att jorden i krukan blir ordentligt genomvattnad. Har man väldigt stora krukor kan det behövas flera liter per vattningstillfälle.

För att uppnå optimal näringstillförsel kan man blanda i långtidsgödsel i jorden. Man kan också sticka i näringspinnar, då löses näringen ut efterhand och vid vattning. Om man inte gör något av detta så gäller det att man kommer ihåg att tillföra svag näringskoncentration i vattnet vid vattning.

Dipladenia - Bägarranka

dipladenia-floradania2

Dessa vackra trattformade och färgsprakande blommor ger ditt uterum en härlig känsla av medelhavet.  Bägarrankan trivs även utomhus under sommaren men vill då stå på en vindskyddad plats där det även är lite skuggigt.

Då växten skjuter långa rankor behövs det stöd av något slag. Kan övervintras på en ljus och sval plats är temperaturen inte underskrider 15 grader.

Lavendel

Lavendel-2

I medelhavsområdena växer lavendel fritt men här uppe i Norden får vi vårda våra plantor. Det finns många orsaker till varför man ska odla lavendel och en av dem är att lavendeldoften har en lugnande effekt. Den återfinns också i många potpurrier med sin underbara doft.

Lavendel gillar sol, mycket sol. Att ha lavendel i kruka, på balkongen eller i uterummet, är inga problem. Tänk på att du ska ha en kruka med god dränering. Använd gärna en mager jord eller medelhavsjord och tillför lite sand i jorden. Trimma din lavendel på hösten, genom att klippa ner den, så får du en tät och kompakt växt. Genom att du ser till att din lavendel har det torrt och fint om rötterna så kommer du med all säkerhet att lyckas.

Olivträd

Olivkvist

Ett måste om man vill få den rätta medelhavskänsla. Olivträdet vill stå varmt och soligt. Om du placerar det ute tänk då på att det måste stå vindskyddat. Det är viktigt att vattna trädet under den varma och torra sommaren. Vattna rejält varje gång så jorden blir genomvattnad. Låt sedan jorden torka upp mellan vattningarna. Man kan beskära olivträdet efter eget tycke och smak, eller så låter man det växa fritt och buskigt.

Om övervintring hittar du längst ner på sidan.

Bougainvillea

Bougainvillea-1

Denna fantastiska blomma har sitt ursprung från regnskogen Amazonas i Sydamerika. De färgstarka högbladen är inte den egentliga blomman utan det är de små vita blommorna i mitten. Här i Sverige kan den även kallas Trillingblomma. Blomman trivs bäst i söderläge och gärna i direkt sol.

Trillingblomman kan med fördel beskäras då tillväxten gynnas och högbladen får då en starkare färg. Man behöver också ett växtstöd då man behöver binda upp den.

Om övervintring hittar du längst ner på sidan.

Hibiskus

Hibiskus-1

Hibiskus är en tropisk växt som växer fritt runtom i Asien och medelhavsområdet. Detta är en blomma som man lätt blir förälskad i. Var du än väljer att placera den så tänk på att plantera plantan i en stor kruka så du kan hålla jorden jämt fuktig. En soldyrkare är den också så har du ett fönster eller glasparti som vetter mot söder bör du placera den där. Hibiskusen tycker inte om drag.

Hibiskus klarar av att den beskärs och detta sker på våren. Oftast så får man en otrolig blomning året där på efter du har beskärt den. Om din planta är väldigt stor och gänglig kan du beskära den hårt. När du ändå håller på med din växt kan du passa på att plantera om växten. Då har den alla förutsättningar att skjuta vackra skott.

Om du har din Hibiskus står i ett uterum så kan du vinterförvara växten på ett frostfritt och ljust ställe där temperaturen inte går under 12-15 grader.  Duscha växten eller håll luften fuktig på annat sätt. Blad kommer att falla men det är ingen fara, efter beskärningen grönskar växten igen.

Fikon

Fikonträd-1

Att få plocka ett fikon direkt från trädet är en härlig känsla som kan bli sann. Fikonträd är lättodlat och passar utmärkt att ha i kruka. Trädet trivs på en solig och och varm plats. Vattning ska ske regelbundet då fikonträdet inte vill torka ut.

Vill man ha ett kompakt växtsätt ska man beskära plantan på våren, klipp även bort skadade, korsade och inåtväxande grenar. Omplantering kan man göra samtidigt som beskärningen men inte oftare än vart tredje år.

Om övervintring hittar du längst ner på sidan.

Kanna

Med sina stora  blad och färgsprakande blommor har du en dekorativ blomma hela sommaren. Desto duktigare du är att plocka bort vissna blommor desto längre blomningstid får du. Kanna vill ha sol under sommaren och får inte torka ut. Plantera fler i en kruka eller i samplantering där den kan ge höjd åt större arrangemang.

Övervintring sker på en frostfri plats och då kräver växten inget vatten under vintern.

Lagerblad

Lagerblad-2

En vacker växt som kan bli 15 meter hög men oftast ser man dem som små träd eller lågväxande buskar. De aromatiska blad kan använda både färska och torkade. Härlig smakhöjare till många olika rätter.

Att få stå i soligt och varmt  läge trivs växten som bäst. Den vill ha rejält med vatten, så se till att jordklumpen blir ordentligt genomvattnad och får sedan torka upp lätt till nästa vattning.

Agave

Agave-1

Agave är en stark och tålig växt som inte är så vattenkrävande, vattnas en gång i månaden under sommarhalvåret. Gillar att stå ljust och då gärna i direkt solljus. På vintern ska Agave stå ljust och svalt, klara ner till 5 garder.

Övervintring

När nattemperaturen framåt hösten sjunker ner mot +5 grader är det dags att plocka in medelhavsväxterna för vinterförvaring. Det perfekta utrymmet för övervintringen är riktigt ljust och håller en temperatur på mellan +5 och +10 grader. Ett isolerat växthus eller inglasat uterum där man har möjlighet att hålla den rätta temperaturen är idealiskt.

Man kan också att lösa övervintringen på andra sätt. En källare eller ett garage passar ofta bra temperaturmässigt men ljuset brukar vara bristfälligt. Det löser du genom att hänga upp vanliga lysrör 40-50 cm över växterna. Koppla belysningen till en timer och låt den vara tänd från morgon till kväll, ca 12 timmar.

Många växter går också att övervintra i ett bostadsrum även om de inte mår lika bra där. Placera i så fall växterna på ljusaste tänkbara plats, t ex framför eller i ett söderfönster. Sänk temperaturen i rummet så mycket du bara kan. Vattna sparsamt under vintern. Växterna ska inte heller ha någon näring. Beskär eventuellt växterna lätt när du tar in dem för vinterförvaring. En kraftigare beskärning görs bäst på våren i samband med omplantering och utflyttning.

Se upp för skadedjur under vintern, det gäller speciellt spinnkvalster. Risken är störst i varma bostadsrum. Små angrepp brukar gå bra att komma tillrätta med. Skär bort det angripna skottet och/eller behandla med växtvårdsmedel snarast.