Att lyckas med
Magnolior
Magnolia - ett träd som väcker vårkänslor!
Magnolior är några av de mest fantastiska blommande buskar/träd vi kan ha i Sverige, de blommar dessutom när vi längtar som mest. På nakna, krokiga och vridna grenar blommar de med all sin prakt. Tänk att man har hittat fossil som är 100 miljoner år gamla, det ser minsann inte ut som att dessa vackra skönheter växte på jorden redan på jätteödlornas tid.
Det är enkelt att ha en Magnolia
En myt finns om att de skulle vara svårodlade, vilket inte stämmer, det gäller bara att ge dem rätt förutsättningar. Placeras de rätt, trivs den och behöver inte pysslas med eller beskäras. Flera magnolior är härdiga upp till zon 4 och Pilbladsmagnolian sägs kunna klara upp till zon 5.
Magnolior trivs både i sol och halvskugga. De vill ha ljust och vindskyddat läge.
Jord
De är surjordsväxter, de trivs alltså i jord med ett lågt pH-värde, precis som rhododendron, japanska lönnar, jätteblåbär mfl.
Rötterna är ytliga och får inte torka ut, därför trivs de i djup, fuktighetshållande men genomsläpplig och mullrik jord. Jorden får gärna vara svagt sur – en blandning av trädgårdsjord och rododendronjord, kompost eller barkmull för strukturen, och eventuellt sand.
Plantering
Förbättra jorden före plantering genom att blanda i rhododendronjord eller naturtorv. Torven ska vara väl genomfuktad före plantering. Gräv aldrig bort jord, det är bättre att planteringsytan blir något förhöjd. Förbättra jorden på ca 1 kvm, inte bara i själva planteringsgropen.
Före plantering ska växten vara väl genomvattnad. Sätt krukan i vatten i ca 10 min. Lossa krukan försiktigt och sätt ner växten i nivå med jordytan. Fyll på hälften av jorden, tryck till och vattna rejält, ca 20 liter. Fyll på resten av jorden, tryck till och vattna igen.
Solitär
Magnolior vill växa solitärt. Acer är otroligt vacker att ha i bakgrunden till Magnolia. De ljusa tonerna från magnolian i hop med lönnens mörka blad blir vackra kontraster i din trädgård.
När trädet etablerar sig är det viktigt att vattna. Håll jordytan lucker, det förhindrar uttorkning.
Gödsling
Gödsla gärna varje år: Gödsla en gång tidigt på våren när det börjar grönska och en gång på försommaren.
Man gödslar magnolior med kalkfritt gödsel, gärna kogödsel och benmjöl. Om magnolians blad blir bleka och skiftar i gult är det mest troliga att pH-värdet är för högt – blanda då in torv eller surjordskompost
Du kan också använda rhododendrongödsel, följ alltid doseringen på förpackningen.
Planterar du på vår/försommar kan ytterligare gödsling göras tidigt på sommaren. Mylla ner gödseln i det översta jordlagret.
Planterar du under sommar/höst väntar du till våren och följer det vanliga gödslingsprogrammet.
Beskärning
Magnolior behöver inte beskäras, men man kan ta bort någon gren som är oönskad. Man beskär endast om det är nödvändigt och med varsamhet, gallra bara några få grenar åt gången. Bästa beskärningstid är JAS-perioden (juli-sept).