Aktuellt i trädgården - December

December må vara den mörkaste månaden på året men det är också en månad som inbjuder till fest med släkt och vänner. Trädgården ligger i vila så passa på att förgylla mörkret med ljus, härliga blommor och dekorationer.

Våra trädgårdsbutiker är fyllda med allt du kan tänkas behöva. Vill du pyssla och pynta finns det hur mycket som helst att göra för att skapa en underbar stämning.

Ta tillvara på dagsljuset, ge dig ut i naturen och låt dig inspireras inför julen. Kom ihåg att plocka med dig sekatören, det finns säkert något vackert pynt att ta med hem. För den som inte vill pynta och pyssla för mycket själv så kan en vacker blomma eller en vacker växt lysa upp vilket rum som helt.

December är inte bara årets mörkaste månad det är också den månad då det vänder och går mot ljusare tider. Den 22:a är det Vintersolstånd, det är årets kortaste dag och längsta natt. Sen vänder det och man riktigt känner hur det börjar klia i trädgårdshjärtat och längtan efter att våren ska göra sig påmind kommer krypande.

Julgran
Picea jul
Amaryllis

Skapa stämning inför Advent och Jul

Skapa stämning med härliga växter i läckra krukor och arrangemang. Utbudet till advent är fantastiskt. Vintrigt vitt, klassiskt rött.......kanske en kruka i silver eller en med mossa på. Välj bland Amaryllis, Azaleor, Begonior,
Cyklamen, Hyacinter, Julstjärnor, Julkaktus, Tazetter....
Täck jorden i krukorna med mossa och pynta med kulor, kottar, små fåglar, änglar..... Var och en kan skapa sin alldeles personliga jul.
Här kan du läsa om hur du sköter julens blommor. -->

Vit julstjärna

Vill du skapa din egen personliga stämning passa då på att samla kottar, nypon, mossa och vackra grenar till julens arrangemang.
Det finns allt från läckra växter till krukor och dekoration men vill du njuta av ”egenodlade” amaryllis och hyacinter är det hög tid att börja plantera dem nu.

Hålltider julens växter
Här är hålltider för några av julens växter, från start till blom i rumstemperatur.
Längsta tid är från lök som ännu inte planteras. Korta tiden gäller rotad (färdigplanterad) lök som börjat knoppas. Ställ löken svalt om den utvecklas för fort.
Amaryllis ca 7-2 veckor
Hyacint ca 10-3 veckor
Tazetter 5-1 veckor
Tulpaner 10-1 veckor
Liljekonvaljer: 6-4 veckor
(köps som rotade groddknoppar)

Amaryllis

Snittblommor

Vintern är tulpanernas tid! När längtan efter våren gör sig påmind så är det underbart med tulpaner. De lyser upp och skapar en härlig kaskad av färger. Skär av tulpanerna några centimeter och låt papper/ plast sitta kvar runt buketten. Det ska vara kallt vatten i vasen, låt den sedan stå någon timma medan den drar upp vatten. Ta bort pappret/plasten och arrangera. Lite blåbärsris eller björkris fyller ut fint!
Amaryllis finns också som snittblomma runt jul.
Blommorna står sig lika länge i vas som de skulle göra på lök, och du kan göra mycket praktfulla arrangemang med bara ett par stjälkar med flera klockor och något grönt från den egna trädgården.
Tips!
Placera inte blommor och äpplen nära varandra, eftersom etylen får blommorna att vissna i förtid.

Krukväxter ger sundare inomhusmiljö

Luftrenare

Under vintern jobbar och umgås vi till stor del inomhus och det är därför viktigt att se till att inomhusmiljön blir så trevlig och hälsosam som möjligt.
Ett enkelt sätt att förbättra inomhusmiljön är att använda krukväxter. Både blommande och gröna krukväxter tillför luften det syre som vi så väl behöver samtidigt som de gör inomhusmiljön mjukare och mer estetiskt
tilltalande. Alla växter tillför luften syre genom fotosyntesen, så det är bara att välja den krukväxt man själv tycker bäst om.
En annan fördel med krukväxter är att de genom fotosyntesen också tillför luften
fuktighet. Genom sin luftfuktande förmåga förbättrar de luftkvalitén inomhus, vilket är speciellt viktigt under vinterhalvåret när många inomhusmiljöer är torra.
Förutom att krukväxter tillför syre och fuktighet till luften kan de även ta upp skadliga ämnen som finns i våra hem..

Värna om fåglarna

Fågelmat

Sätt upp fågelholkarna nu så de är redo för inflyttning till våren. Dessutom är de ett värmande skydd under kalla vinternätter. Vintern är en tuff period för våra stannfåglar. Vad fåglarna behöver är energi - och det i så energität form som möjligt. Om det inte är gjort - gör rent de gamla fågelborden med hett vatten och såpa. Fyll sen med frön, nötter och fett - exempel talgbollar. Komplettera med
äpplen, havregryn och kokosfett så får du många olika sorters fåglar till din trädgård. Fortsätt att mata fram till våren. Har man Rödhake vid sin fågelmatare kan man krossa fröna som hjälp, de äter gärna på marken, Koltrasten äter också på marken och älskar äpplen!

Täck känsliga växter

Skydda dina växter mot vintervätan
Täck växter som tycker om när det är torrt – främst perenner. Använd torra, luftiga löv eller täckbark.  En tegelpanna eller en tjock plastskiva på ett par tegelstenar är utmärkt, skyddet skall vara luftigt men hindra att det regnar på den känsliga växten.

Snö
Snö isolerar bra mot kyla och tjälen går inte lika djupt som när det är barmark, men skotta aldrig upp tung snö i rabatterna, växter kan brytas och riskerar att ruttna. Tung snö ska tas bort från växter som riskerar att fläkas sönder.  Kontrollera alla vintergröna växter extra noga. Bind ihop mindre, ömtåliga buskar och barrväxter med hjälp av en stödkäpp till en smal spets så att det inte kommer snö in i busken och deformerar den.

Gör en vacker entré

Jul

Att välkomna sina gäster med en vacker krans är aldrig fel. Här kan man låta fantasin flöda. Antingen gör man en vacker krans där stommen är i halm eller så lindar bara grenar till en cirkel och sedan dekorerar man med det som man har samlat in under hösten. Allt som lyser rött hör julen till och kanske ett silverstänk här och där i form av snöflingor, glitter eller varför inte en julkula.

Gör din egen krans

Krans, julkrans, pyssel, julpyssel, dörrkrans

Halmstommar är bra att använda som grund, de är stadiga och bra att fästa i.
Gör en "botten" av tex mossa, gran för att täcka halmstommen ordentligt, linda med tunn grön spoltråd. Kom ihåg att bara använda en sida så att kransen hänger slätt mot dörren och inte blir för tung. Använd sedan grönska som du vill ha på din krans så som gran, lingonris eller annat som är grönt och fint i naturen just nu.

Sen kan du fylla på och dekorera med sådant som du tycker om. Äpplen, brysselkål, ljung, kanelstänger, rödlök, hyacinter, nypon, kottar, kvistar eller annat som du tycker om. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Tyngre dekorationer behövs fästas med en kraftigare ståltråd. Välj om du vill ha din krans symmetrisk eller osymmetrisk och gör den precis så som du vill att din julkrans ska se ut.

Ljus är också alltid välkomnade. En lykta på trappen vid dörren eller en ljusslinga i en buske eller ett träd. Detta med ljus i trädgården är väldigt olika. Vissa vill ha det sparsamt och vissa vill att det ska var färgrikt. Vilket alternativ du väljer spelar ingen roll. Ljuset välkomnar i vilket fall som helst.

Kransbindning
Vackert i entren
Krans julkrans entré dörrkrans

Fruktträd - en mumsbit för välkomna gäster

Rådjur, harar och kaniner kan gnaga på stammar – men också i trädens kronor om det är mycket snö. Stammarna skyddas med gnagskydd, kronorna med hönsnät.
Trampa hårt på snön runt fruktträden så att inte sorkar gnager på stammarna längst ner under den mjuka snön.

Belysning i trädgården

I mörkret är det väldigt mysigt att ha belysning i sin trädgård.
Energisnåla LED-lampor finns i många olika utföranden. Både ”up lights” för att belysa träd och buskar med och belysning för fasader vid entréer och uppfarter.
Nu runt jul är det underbart att lägga slingor i träd och buskar.

Beskär vinrankorna innan jul

Vindruvor

En vinranka ska beskäras nu, före jul eftersom den börjar sava tidigt och kan ta stryk om du beskär den för sent. Med rätt beskärning får den högre skörd och får en snygg form. Huvudbeskärningen görs i nov-dec när rankan är i vila. Det behöver göras innan den tidiga savstigningen som faktiskt kan börja redan i januari om det är en mild vinter.
Läs mer om vinrankor >>

Rädda det som räddas kan

Snö

Ena dagen känns det som om det inte kommer bli någon vinter nästa dag slår det till med minusgrader, snö och vinterlandskap.
Har du mycket att göra så prioritera krukorna först. De sprängs när fukten expanderar av köldgraderna. Töm dem och ställ dem på en skyddad plats.
Redskap som du använder i trädgården mår bäst av att komma inomhus på en skyddad plats.

CHECKLISTA

Om du har tid & lust

  • Om du ännu inte har snö, plocka mossa till adventsarrangemang och julens växter.
  • Unga fruktträd och buskar kan behöva gnagskydd. Att linda med sadeljord är snyggt och prydligt.
  • Duscha dina krukväxter. Inomhusluften är torr nu när vi sätter på värmen inomhus.
  • Beskär vinrankor innan jul
  • Mata fåglarna
  • Rädda det som räddas kan