Citronverbena

Citronverbena2
Citronverbenan kan man använda både i det salta köket och i det söta köket. Passar fint till fisk och fågel men även i saft och lemonad. En klassiker är att man använder den till te.

Citronverbena-te

tebild

Ingredienser:

1 l vatten
5 stjälkar citronverbena, ca
Gör så här:
Sjud vattnet tills det får små bubblor.
Riv bladen lätt och lägg i en tekanna. Häll i vattnet och låt det dra ca 10 minuter.

Sockerkaka med citronverbena och ananassalvia

tebild

Ingredienser:

3 ägg
2 1/2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
4-5 finstrimlade och hackade färska blad av citronverbena
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Glasyr
1 1/2 dl florsocker
1 msk vatten
1 msk finhackade färska blad av ananassalvia
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken och citronverbenan och låt det få ett uppkok. Rör ner det i äggsmeten.
Blanda bakpulver och mjöl och rör ner det i smeten.
Häll smeten i smord och bröad form och grädda 35-40 minuter i 175 grader.
När kakan svalnat rör du ihop ingredienserna till glasyren och droppar den över kakan.

Svalkande Citronverbenavatten

Citronverbenan har en fantastisk citrondoft och smak. Nästan så att det slår citronen själv.

Ta färsk Citronverbena och lägg i en butelj med kallt vatten och låt stå i kylen en stund. Sen har du ett mycket gott bordsvatten till maten eller bara för att släcka törsten.

Jordgubbar med sorbet på mjölk, gräddfil och citronverbena

glassjordgubbe

Ingredienser:

6 dl mjölk
2 dl vatten
2 dl gräddfil
250 g socker
3 msk citronjuice
1 st vaniljstång
2 st gelatinblad (blötlagda i kallt vatten)
10 blad citronverbena, finskuren
Till servering
Jordgubbar
Gör så här
Koka upp vatten och socker i en kastrull tillsammans med citronjuice, vaniljstång och gelatinblad.
Ta av från värmen och kyl ned.
Rör ned mjölk och gräddfil när vattnet är 20 grader.
Tillsätt citronverbenan och kör i glassmaskin till fin konsistens.
Servera som den är eller med jordgubbar.

Sockerkaka med citronverbena och ananassalvia

sockerkakamedglasyr

Ingredienser:

3 ägg
2 1/2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
4-5 finstrimlade och hackade färska blad av citronverbena
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Glasyr
1 1/2 dl florsocker
1 msk vatten
1 msk finhackade färska blad av ananassalvia
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken och citronverbenan och låt det få ett uppkok. Rör ner det i äggsmeten.
Blanda bakpulver och mjöl och rör ner det i smeten.
Häll smeten i smord och bröad form och grädda 35-40 minuter i 175 grader.
När kakan svalnat rör du ihop ingredienserna till glasyren och droppar den över kakan.

Äppelsmör med citronverbena ca 1 liter

sockerkakamedglasyr

Ingredienser:

1 kilo äpplen, t ex belle de boskoop eller cox orange
2 dl vatten
5 cm färsk ingefära
1 vaniljstång, delad på längden
saft och finrivet skal av 1 citron
3–4 kvistar citronverbena
½ kg rörsocker
Gör så här:
Skär äpplena, med skal och kärnhus kvar, i mindre bitar. Lägg dem i en stor gryta och tillsätt vattnet. Lägg på lock, koka upp och låt koka 40–45 minuter, tills äpplena är helt mosiga.
Pressa moset genom en sil och häll det sedan tillbaka i grytan. Tillsätt den hela biten ingefära, delad vaniljstång, citronskal och – saft, citronverbena och socker. Lägg på locket men lämna en liten glipa. Låt alltsammans sjuda på mycket svag värme 1 timme.
Ta upp vaniljstången och ingefäran, häll upp blandningen på rena glasburkar och förvara i kylskåp.
Äppelsmör är ett slags blandning mellan marmelad och mos som är god på skorpor till en kopp te, men också till starka ostar och kött- och leverpatéer

Lyxig jordgubbssorbet smaksatt med citronverbena

Ingredienser:

350 g socker
3 dl vatten
30 g glukos
4 st hela lätt stötta/krossade kardemumma frön
6 st små citronverbena kvistar (går att byta ut till citronmeliss)
24 st färska jordgubbar
Gör så här:
Blanda ihop socker, vatten, glukos och kardemumma frön i en kastrull. Koka upp och sjud i ca 3 minuter. Skumma ytan om så behövs. Lägg i citronverbena kvistarna och låt lagen dra kallt i ca 3 timmar. Skölj, snoppa och dela under tiden jordgubbarna. Sila ner lagen i en mixer och tillsätt jordgubbarna. Mixa till en jämn smet.
Frys i glassmaskin eller om sådan inte finns, i skål i frysen. Rör då med jämna mellanrum tills sorben fryst till en smidig konsistens. Serveras gärna med mer färska jordgubbar och lite lättvispad grädde

Vårkyckling i citronverbenamarinad 10 portioner

Kycklinggryta

Ingredienser:

2 msk                 flingsalt
0,5 tsk                nymald svartpeppar
2 st                      majskycklingar, (à ca 1 1/2 kilo)
Citronverbenamarinad:
1 dl                      rapsolja
3 st                      vitlöksklyftor, pressade
färsk ingefära, 3 cm, riven
2 msk                 kinesisk soja
1,5 dl                  citronverbena, hackad
Tillbehör:
150 g                  sötmandel
1,5 dl                  sultanrussin
Sätt ugnen på 200°.
Stycka kycklingen i 10 bitar. Lägg bitarna i en långpanna och strö över salt och peppar.
Blanda ihop marinaden och häll den över kycklingen. Tillaga mitt i ugnen 45–50 min, ös kycklingen ett par gånger under tiden. Kontrollera att kycklingen är genomstekt, dvs. att köttsaften är klar utan rosa inslag.
Skålla eventuellt alla eller hälften av mandlarna. Rosta dem i torr, het stekpanna. Blanda mandel och russin och lägg på ett fat. Lägg på kycklingbitarna och garnera med färsk citronverbena. Servera kycklingen med kokt potatis.