Citrontimjan

Citrontimjan ger en härlig citrussmak med undertoner av timjan. Är tacksam att använda både som färsk och torkad. Perfekt att använda när man saknar det där lilla extra.
Helstekt fläskytterfilé med smak av citrontimjan och sardeller 6 portioner
Ingredienser:
1 st fläskytterfilé, ca 1 kg
1 dl citrontimjan, färsk, repad, alt vanlig timjan
1 st citron, ekologisk, rivet skal av
2 st vitlöksklyftor
5 st sardeller
svartpeppar
smör, till stekning
1 dl vitt vin
1 st stekpåse
Salsa Verde:
2 msk pinjenötter
100 gram bladpersilja
1 kruka basilika
3 msk kapris
2 st vitlöksklyfta(or)
5 st sardellfiléer
2 msk pressad citron
2 dl olivolja
svartpeppar, nymalen
Tillagning
Fläskytterfilé blir vid varsam tillagning mycket mör och saftig. Eftersom den är ganska prisvärd är den utmärkt till buffé. Tillagat i stekpåse med en skvätt vin, skurit den i tunna skivor och serverat den med en smakrik Salsa Verde. Såsen kan med fördel göras en dag i förväg men köttet blir godast om det tillagas samma dag.
Gör först såsen. Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna ett par minuter tills de får lite färg. Skaka pannan då och då så att de inte bränns. Ställ åt sidan.
Lägg persilja, basilika, kapris, vitlök och sardeller på en stor skärbräda och hacka samman allt till en smulig blandning eller använd matberedare.
Lägg alltsammans i en skål och rör i citronsaft och olivolja. Smaksätt med svartpeppar och låt såsen dra i minst en timme före servering, men gärna över natten.
Sätt ugnen på 125 grader. Hacka ihop citrontimjan, citronskal, vitlök och sardeller. Klappa in köttet med det och peppra väl.
Hetta upp lite smör i en stor panna och bryn köttet försiktigt runt om. Observera att örterna bränns lätt, så var uppmärksam.
Lägg köttet i en stekpåse, häll i vinet och förslut. Lägg påsen i en ugnsfast form. Klipp ett litet hål i ena snibben på påsen. Låt köttet steka på falsen under mitten i cirka 45 minuter tills en ugnstermometer visar 65 grader. Låt det vila 15 minuter.
Ta ut köttet ur påsen och skär det i mycket tunna skivor. Arrangera på ett stort fint fat och skeda över lite av Salsa Verde. Strö över pinjenötterna före servering. Servera resten av såsen bredvid.
Musselsoppa med rökt sidfläsk & citrontimjan 4 portioner

Ingredienser:
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
3 st blekselleristjälkar
4 st potatisar
50 gram rökt sidfläsk
1 msk smör
2 st fiskbuljongtärning(ar)
2 kvistar citrontimjan
1 st lagerblad
1 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
8 dl vatten
2 burkar musslor i vatten, à 225 gram
salt och nymalen vitpeppar
2 msk bladpersilja, finstrimlad
baguette, till servering
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj bleksellerin och skär den i tunna skivor. Skala och skär potatisen i små tärningar. Lägg dem i kallt vatten med lite citron i, så mörknar de inte. Skär det rökta sidfläsket i små tärningar.
Fräs lök och vitlök i lite smör utan att det tar färg, tillsätt sidfläsket och stek ytterligare en liten stund.
Lägg i blekselleri och potatis. Smula över buljongtärningarna, lägg i citrontimjan och lagerblad, slå på vin och grädde, låt puttra. Tillsätt vattnet och koka sakta i ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk.
Häll vattnet av musslorna. Lägg musslorna i kastrullen och koka upp, smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Strö över persiljan. Servera ett gott bröd till soppan, gärna baguette.
Lättgrillade svenska glasrabarber med söt-syrlig honung och citrontimjan

Ingredienser:
8 rabarber med blast
1 vaniljstång
2 msk honung
1 msk smör
2 citroner
20 g färsk citrontimjan
1 dl yoghurt naturell
Gör så här:
Skala rabarberna (spara skalet och blasten) och grilla på grillen.
Skär i mindre bitar och värm 2-3 minuter i honung, smör, citronsaft och -skal.
När rabarberna börjar mjukna-finhacka skal och skiva blasten och vänd ned på slutet.
Servera rabarberna al dente med yoghurt och citrontimjan
Blåbärspaj med citrontimjan

Ingredienser
Botten:
2 dl vetemjöl
50 g kallt smör i bitar
1 nypa salt
1 msk farinsocker
3 msk vatten
Fyllning:
4 dl lätt kesella
3 ägg
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ½ msk sherry
2 msk potatismjöl
3 kvistar citrontimjan
200 g frysta blåbär
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Börja med bottnen: Blanda mjöl, smör, salt, farin-socker och vatten i en skål. Arbeta samman till en deg. Forma degen till en boll, vira in den i plastfolie och låt den vila 1 timme i kylen. Sätt ugnen på 200°C.
Smörj en springform, 22–24 cm i diameter. Kavla ut degen till en rund platta. Klä formen med degen och se till så att den når minst 3 cm upp på kanten.
Nagga pajdegen med en gaffel och fyll ev pajen med torkade ärter så att kanten inte faller ihop.
Förgrädda pajskalet i ugnen 12 min. Öka sedan ugnsvärmen till 225°C.
Gör fyllningen: Blanda kesella, ägg, strösocker, vaniljsocker, sherry och potatismjöl i en skål.
Skölj citrontimjankvistarna, ta av bladen och hacka dem fint. Blanda ner citrontimjanhacket i smeten.
Häll fyllningen i pajskalet och lägg blåbären i ett jämnt lager ovanpå. Grädda 40–45 min, pajen är klar när ovansidan är gyllene. Ta ut pajen och låt den svalna. Sikta över florsocker före servering.