Citronmeliss

Citronmeliss är omtyckt i köket. Den passar allra bäst att använda färsk t ex i sallader och som dekoration. Till marinader och såser ger den ett mild doft av citron. Citronmeliss gör sig kanske allra bäst till desserter där den kan vara en egen lysande stjärna i efterrätten eller ett komplement till bär och frukt.
Citronmarinerad kyckling med zucchinitagliatelle i örtröra

Citronmarinerad kyckling med zucchinitagliatelle i örtröra
Ingredienser:
800-900 g kycklingdelar alternativt filéer
Marinad:
1 citron, skal och saft
3 vitlöksklyftor
färska kryddor, citrontimjan, citronmeliss, persilja och salvia.
3 msk aromat-krydda
Zucchinitagliatelle:
2 zucchini
3 morötter
1 purjolök
salt
3 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
en knippa salvia finhackad
1 citron saft och skal
Så här gör man:
Mixa samtliga ingredienser till marinaden och gnid in blandningen i kycklingen. Låt det marinera gärna ett par timmar eller över natten.
Medan kycklingen ligger på grillen så finns det tid att göra grönsakstagliatellen.
Skär bort ändarna på zucchinin.
Hyvla långa remsor med en osthyvel.
Bred ut remsorna på ett fat och strö på salt.
Låt det dra i 15 minuter.
Skölj av remsorna i ett duschlag och låt de torka på hushållspapper.
Finhacka purjolök och vitlök.
Skala morötterna och hyvla dem i skivor också.
Fräs lök och morötter i smör, till löken blir mjuk.
Tillsätt zucchinin och låt det fräsa försiktigt under lock ett par minuter.
Tillsätt det rivna citronskalet och smaksätt med citronsaften.
Blanda i den hackade persiljan och salvian.
Servera!
Jordgubbar med ingefärssås & citronmeliss

Jordgubbar med ingefärssås & citronmeliss
Ingredienser:
2 dll vispgrädde
1 äggula
1⁄2 dl florsocker
1 dl Kesella/kvarg
1 msk hackad citronmeliss
2 msk riven färsk ingefära
1 liter färska jordgubbar
Gör så här:
Vispa grädden till ett fast skum. Rör i övriga ingredienser. Servera till färska jordgubbar
Jordgubbar med härlig sås med citronmeliss och ingefära som ger jordgubbarna ett extra lyft. God variant på sås till jordgubbarna istället för grädde.