Att lyckas med
Pioner
Pion - en älskad växt av många
Denna växt hör till de mest älskade växten i trädgården och har odlats i Kina i över 1000 år. Pionen för ofta tankarna till gamla trädgårdar men de är även ett vackert inslag i en trendig trädgård. En speciell dragningskraft har pionen när den blommar och den finns i de flesta färger men inte i helt blått. Den är också populär för sin underbara doft men alla doftar inte. Oförtjänt har pionen fått ryktet om sig att var svårodlad, men det stämmer inte.
Val av sort
Pioner är mycket härdigare än man tror. Du kan ha pioner som blommar från sista veckan i maj till mitten av juli. I norra Sverige blommar de lite senare och det är då viktigt att inte ha för sena sorter då det finns risk för att de inte hinner blomma.
Växtplats
Plantera den som solitär eller i rabatt. Men på en luftig plats, helst med vandrande skugga.
Plantera inte pionen där det stått en pion tidigare och om samma plats måste användas, blanda då jorden med kompost eller ny jord.
Plantering
Buskpioner vill ha lite lättare och mer väldränerad jord än Bondpioner. Se till att luckra upp befintlig jord genom att blanda t ex rosjord, barkmull eller väl förmultnad kompost. Gräv en grop som är 50 cm djup och bred. Ställ den i en hink med vatten innan plantering. Fyll på med en bra jord och vattna i planteringsgropen, ca 20-30 liter. Plantavstånd bör vara ca. 100 cm. Se till att de står luftigt. Ympade sorter ska placeras med ympstället 12-15 cm under ytan. Andra sorter något högre. "Ögonen", de nya skottanlagen, ska inte ligga djupare än några centimeter ner i jorden.
Gödsling
Göd aldrig vid plantering utan vänta 2-3 veckor efter planteringen. Buskpioner vill ha gödning på våren och övriga flera gånger under vår/sommar. Viktigast är direkt efter blomningen. Mylla ner gödningen i ytan. Benmjöl är bra för att förstärka blommornas färg. Även träaska är bra för pioner, men bara som en ”kryddning”. Det stärker plantan och gör den mer vinterhärdig. Ta hellre för lite gödning än för mycket till dem.
Vattning
Viktigast är att vattna dem på våren. Ge dem 20-30 liter per vecka om våren är torr.
Beskärning
Buskpioner behöver ingen beskärning. Ta bara bort döda grenar precis innan blomningen. Övriga sorter ska vissna ner i lugn och ro, rensas sedan bort tidigt på våren. Pioner har vackra frökapslar så låt de sitta kvar efter blomningen.
Stöd
Pioner har en tendens att lägga sig ner och då är det bra om man kan stötta dem tidigt. Vanliga buskstöd fungerar bra men allra bäst är om man använder pionstöd, en rund "platta" med hål, som man placerar ovanpå pionen innan den börjar växa upp på våren. Är man kreativ och kan fläta ett växtstödet så som på bilden nedan.
Övrigt
En gammal pion som har slutat blomma kan alltid räddas. Orsaken till att den inte blommar kan vara att den har hamnat för djupt. Det du då gör är att antingen gräver du upp och flyttar pionen eller så omplanterar du den på samma plats. Se avsnittet Plantering.
Pionen passar bra ihop med många växter, där ibland jättedaggkåpa, stjärnflocka, iris, alunrot, stäppsalvia och akleja.
Om du vill flytta eller dela din pion så är bästa tiden för att göra detta tidig höst. Gräv upp rotklumpen och dela, se bara till att du har "ögon", knoppar, på varje del. Låt torka till något i snittytan innan du planterar på nya plats. Se avsnittet Plantering.