Att lyckas med Pelargoner
Här hittar du tips och skötselråd för att lyckas med dina pelargoner!
Pelargoner är en fantastisk sommarblomma i trädgården och de flesta är dessutom väldigt lättskötta.
Det finns mängder av olika sorters pelargoner och oavsett vilken pelargon som är din favorit bland de mängder med olika färger och sorter som finns, har de en sak gemensamt: de är väldigt tacksamma blommor.
Pelargoner härstammar främst från Sydafrika och trivs därför väldigt bra med mycket sol och värme om sommaren, och svalt och torrt under vintern.
Växtplats
Pelargoner trivs på en solig glasveranda och när risken för frost är över tycker de om att stå utomhus. Välj en solig, varm och vindskyddad plats.
Vattning
Vattna jämt under sommarhalvåret, de vill absolut inte stå för blött. Det är bra om jorden får torka upp lite mellan vattningarna, känn efter med fingret. Pelargonen klarar torka men tillväxten blir sämre.
Jord och plantering
Använd alltid jord av god kvalitet. Det finns speciell pelargonjord att köpa. Det viktiga är att det är en näringsrik och porös blomjord avsedd för krukor och att krukan är väldränerad. Lägg gärna lecakulor i botten.
Skötsel
Ta bort vissna blommor och blad så kommer det snabbt nya och gynnar tillväxten. Bryt av de överblommade blomstänglarna längst ner vid basen med ett litet knyck.
Näring
Blomman vill ha mycket näring. Ge en svag dos näring varje gång du vattnar eller grundgödsla med långtidsverkande gödning när du planterar.
Vinterförvaring
- På vintern vill pelargonen stå ljust och svalt, ca 8–12 grader.
- Vattna bara försiktigt under viloperioden. Ju mörkare de står desto mindre vatten vill de ha.
Beskär tidigt på våren
Har dina pelargoner övervintrat i ett svalt rum inomhus, kan de redan nu ha gröna skott och ibland även knoppar på gång. Skotten är ofta långa och taniga och du behöver tyvärr klippa ner dem så att du inte får en lång ranglig planta (om du inte önskar det).
Beroende på hur hårt du beskär din pelargonplanta så blir den lägre och knubbig eller hög och mer spretig. Välj själv hur du vill att din pelargon ska se ut.
Klipp ner skotten på pelargonerna. Klipp ner så att det är 2-3 "ögon" per skott kvar. Klipp plantan jämnt eller en aning längre i mitten så att din pelargon får en fin form.
Ny jord
Kom även ihåg att ge plantan ny, härlig jord. Använd gärna pelargonjord så att plantan får den bästa starten.
Ljus och värme
När du klippt ner pelargonerna behöver de ljus och lite värme. De kan stå på fönsterbrädan eller i ett uterum som håller bra temperatur. De vill inte stå jättevarmt, 18-20 grader räcker. Vattna regelbundet och när pelargonerna börjat växa ordentligt är det dags att tillföra näring i vattnet.
Sticklingar
Du kan passa på att ta sticklingar tidigt på våren från plantor som övervintrat men då är toppskotten ofta veka och gängliga. Det bästa är att vänta ett par veckor tills man ser att moderplantan fått nya krafter och skotten blivit lite kraftigare. Du har störst chans att lyckas med sticklingar som tas från en frisk och frodig moderplanta.
Skär av sticklingen
Vanligast är att man tar stickling från toppen, sk. toppstickling. Du skär då av toppen av en gren så att man får 2-4 blad på sticklingen.
Skär av sticklingen
Vanligast är att man tar stickling från toppen, sk. toppstickling. Du skär då av toppen av en gren så att man får 2-4 blad på sticklingen.
Skär precis ovanför ett blad. I bladvecket kommer sedan nya skott att växa ut inom några veckor.
Du kan skära, klippa eller bryta av sticklingen. Använder du redskap är det viktigt att de är rena. Att doppa i sprit eller hålla knivbladet över en låga fungerar bra.
Det finns också sticklingar att köpa ute i våra butiker om du vill driva upp en pelargon från stickling till färdig planta.