Blandad_chili4

Att lyckas med

Chili

Att odla chili är inte svårt bara man ger dem lite uppmärksamhet. Att välja vilken sort du vill odla kan vara nog så svårt. Chilisort väljer du efter vilken styrka du vill ha. Styrkan på chili mäts i Scoville, ju högre värde desto starkare. Världens starkaste chili, Carolina Reaper, har en styrka på 2 200 00 Scovillegrader.

Förberedelse

Att driva upp egna plantor från frö är alltid roligt. Tänk på att du måste starta i god tid, gärna i februari. Innan du sår behöver chilifröet ligga i vatten ett dygn, detta gör att groprocessen kommer igång. Så fröna i små odlingskrukor, 1-2 frön i varje. Är det få plantor så är det lättare att plantera om. Har man inte något minidrivhus går det lika bra att spänna plastfolie över krukorna. Under grotiden vill de stå varmt, upptill 25 grader. Ta bort plasten när plantan börjar sticka upp och ge den mycket ljus. Vattna rikligt, gärna med sprejflaska i början. När plantan har växt till sig - vattna underifrån så plantan suger upp vattnet.

Att lyckas i trädgården

Omplantering

När plantan har fått sina första karaktärsblad, de blad som kommer efter hjärtbladen, är det dags att plantera om. Använd lite kraftigare planteringsjord, gärna chili- och tomatjord. Plantera så djupt att hjärtbladen hamnar i jordhöjd. Detta kommer du behöva göra igen vart efter plantan växer och kräver större utrymme.
När du ska ställa ut plantorna, tänk på att nattemperaturen behöver ligga stadigt över 10-12 grader. Ungefär vid samma tid som du börjar med gödning brukar det också vara lagom att ställa ut växterna på exempelvis balkongen. Eftersom solen vid den här tiden kan vara mycket stark är det bäst att placera dina plantor i skugga och gärna i vindstilla läge. Ett tips är att använda fiberduk så att plantorna skyddas bättre. Chili älskar sol och värme, så de vill gärna stå så soligt som möjligt när de placeras ut. I växthus, mot en södervägg, i en stor kruka eller i ett köksland i full sol och då gärna i en upphöjd bädd.

Plantering_chili2

Ta hand om din chili

En chiliplanta behöver till slut ca 10 liter jord. Plantan vill gärna ha stöd även om det är buskar. Chiliplantor vill ha mullrik och fuktighetshållande jord t ex chili- och tomatjord.
Gödsla dina chiliplantor
Din chili vill gärna ha näring för att må som bäst. Grundgödsla med t ex Algomin eller Chili- eller tomatnäring och tillför sedan blodmjöl under säsongen.
Vattna
Kom ihåg att vattna din chili, en solig sommardag kan de behöva vattnas två gånger, de dricker rätt mycket!
Nyp gärna bort de första blommorna så gynnas fruktsättningen. Även om chiliplantor älskar värme så finns en gräns - skydda dem från temperaturer över 30 grader, så står de i växthus kan du behöva se till att det luftas och att dina plantor skyddas.
Toppa dina plantor
Om du ska toppa plantorna beror på vilken sort du har och hur du vill ha den.
Sorter som ska vara låga och buskiga med många grenar, toppar du när de har några riktiga bladpar, alltså när de är omkring 15 cm höga.
Sorter som ska bli höga och likna små träd, bör växa upp till den önskade storleken innan du toppar dem.
Skörda
Ju längre din chili får mogna ju mer utvecklar den både fruktighet. Klipp eller skär av chilifruktens stjälk med ett vasst verktyg. Om du vill torka chili så ska den först få mogna fullt ut. Välj även chili med tunna "väggar" för torkning.

Övervintring

Nu hoppas vi att du har fått njuta av dina chilifrukter och har hittat en favorit, eller till och med fler som du vill övervintra.
Men när ska du då ta in dina plantor?
Jo, när temperaturen närmar sig 12 grader på hösten. Då slutar chiliplantan att producera frukter. Har inte alla frukter mognat när det är dags, ingen fara, chili kan eftermogna inne, då i temperatur runt 8-10 grader. När frukterna har mognat skördar du dem. Nu behöver du beskära dina plantor inför nästa säsong.
Beskär plantan en bra bit ner. Börja med de yttersta grenarna och jobba dig inåt, tänk på att snittet ska vara snett och strax ovan ett bladpar.
För att dina plantor ska övervintra på bästa möjliga sätt behöver du ha en varm och ljus plats till dem. Det går bra att ha dem i rumstemperatur. Tänk på att ju varmare och ljusare desto mer vatten krävs. Har du ett uppvärmt växthus funkar det bra om det är över 10 grader.
Övervintringen fungerar ungefär på samma sätt som medelhavsväxter.

Bra sorter att odla hemma

Att lyckas med chili

Black scprpion tounge - Plantan kan bli upp till 120 cm hög. En vacker växt som har härlig färgskiftning. Får mängder med frukter.
Styrka: 30000 scovillegrader.
Habanero lemon - Rik fruktsättning. Frukterna blir gula och plantan får en höjd av ca. 90 cm. Mognar tidigt, 90-100 dagar.
Styrka: 200 000-350 000 scovillegrader.
Jamacian bell - En buskliknande växt som får sfäriska frukter som mognar från grönt till rött på 100 dagar. Mild styrka med lätt citrusaktig smak.
Styrka: 100-14 000 scovillegrader.
Purple tiger - Denna vackra planta blir ca 65 cm och får mängder av långa droppformade frukter. Mognaden går från svartlila till rött.
Styrka: 2 500-5 000 scovillegrader.
Apache - En liten kompakt planta som får mängder av frukter. Lättodlad, så denna sort passar för nybörjare. Mognar från grönt till rött.
Styrka: 30 000-50 000 scovillegrader.
Hot Lemon - En sort som trivs i svalare klimat men kräver längre odlingssäsong. Smaken drar åt citron därav passar denna chili till fisk- och skaldjursrätter och ostanrättningar.
Styrka: 15 000-30 000 scovillegrader.
Thai - en rikbärande och lättodlad sort där frukterna går från gröna, inte mogen, till röda, mogen, frukter. Grön frukt används ofta till grön curry, soppor, såser, marinader och till wokstekning medan den röd frukt används till röd curry, dippsås och garnityr.
Styrka: 25 000-40 000 scovillegrader.
Chocolate Scotch Bonnet - Denna sort är en av de starkaste chili som finns. Plantan ger rika skördar och frukten går från grön till chokladbrun under september - oktober. Frukten passar bra till grytor och såser.
Styrka: 100 000 - 300 00 scovillegrader.
Carolina Reaper - En av de starkaste chili som finns. Denna sort hanteras på samma sätt som Habanero och andra chinense-sorter, men med stor försiktighet. Ett tips är att man mixar frukter med salt och låter torka, ett mycket användbart salt i matlagningen.
Styrka: 1 500 000 scovillegrader.