Aktuellt i trädgården - April

Körsbärsträd-i-blom

Skillnaderna i vårt land är fortfarande stora. Kanske har du redan fått möjligheten att börja vårstäda, ta bort fjolårsriset, njuta av en fika i vårsolen eller så de första raderna. April är fantastisk och i stora delar av landet kan vi se våren och grönskan vilja ta fart. Nu kan du börja sätta fingrarna i jorden och är det vinter och kallt kan du ju alltid plantera en vårkruka inomhus för att få den där härliga känslan av att våren är på väg.

Ett härligt och lätt sätt att skynda på våren är att driva fruktträdsgrenar i blom. Det som är lättast att lyckas med är prydnadskörsbär och fruktkörsbär samt äpple. Även prydnadsbuskar som blivit gallrade pryder vasen; bl.a. Forsythia, Korneller med sina röda grenar och Häggmispel. Ge grenarna ett vasst snitt och ställ dem i en hink med varmt vatten. Duscha dem ofta tills de börjar slå ut. Då ger du dem ett nytt snitt och arrangerar dem i en vas.

För varje trädgård

Trädgård perenner

När tjälen gått ur jorden och det börjar torka upp är det äntligen dags att plantera, det finns växter för varje trädgård.

Buskar, träd, häckväxter, fruktträd, bärbuskar, rosor, barrväxter och perenner. De flesta växter är än så länge utan blommor och blad men det dröjer inte länge förrän de gläder oss med ljuvlig blomning, härlig grönska och underbar doft. Rätt växt på rätt plats är viktigt, läs växtinformation eller fråga din trädgårdsmästare. Man kan också skapa bra förutsättningar genom att förbättra jorden efter växtslag, göra upphöjda planteringsytor, ev. placera ut stora vackra stenar och plantera vindskydd.

Ta bort riset

Så fort jorden torkat upp kan man börja städa lite försiktigt. Nedfallna grenar kan krattas bort. Löv kan läggas i komposten (ej eklöv) eller i rabatterna i ett tunt lager - det tar maskarna hand om. Ta dock inte bort perennernas skyddande lövtäcke för tidigt, särskilt inte när det kommer upp späda, hoppfulla skott. Lövtäcket skyddar och bromsar utvecklingen lite, tills det har hunnit bli lite varmare. Lägg ev. lite mer löv på dem om de tenderar att vakna för tidigt. När perennerna börjar växa går det bara att klippa bort fjolårsriset. Varnas det för en hård frostnatt kan du behöva skydda dina plantor med eventuellt granris eller säckväv.

Förbered landen

För att förbereda trädgårdslandet för vårens sådd, behöver du rensa bort ogräs, tillföra kompost och gödsel, med andra ord göra fint. Du kan även täcka med en glasskiva om du vill höja temperaturen för växterna.

Nu tittar de fram

Pärlhyacint Muscari Narcissus

Håll utkik i trädgården efter Snödroppar, Vintergäck, Krokus, Scilla och Pärlhyacinter som börjar titta fram. Tidigblommande tulpaner och narcisser börjar också visa sig nu. Överblommade vårlökar kan planteras ut så fort jorden torkat upp.

Stötta nu

Sätt redan nu ut stöd till perenner som blir stora och har risk för att välta under sommaren, då döljs stödet av det växande bladverket. Du kan antingen göra egna stöd eller köpa färdiga.

Övervintrade växter och sticklingar

Sticklingar Pelargon Plantera Att lyckas med pelargoner

Det är också tid att ta fram pelargoner, fuchsior och andra plantor som du övervintrat. Plantera om i ny jord, klipp ner och ställ ljust.

Det är även dags att ta och sätta sticklingar.

Pyssla om dina ”gamla” krukväxter. Ny jord och beskärning ger nytt liv i krukan.

Dags att beskära stora krukväxter – Fikusar, Hibiskus med flera. Låt gärna ett par veckor gå mellan beskärning och omplantering så växten hinner anpassa sig.

Frossa i Penséer

Penséer

Penséer är perfekta vårblommor att plantera i krukor på altanen eller vid entrén för att tjuvstarta våren, i väntan på lite varmare väder.

Många av de första vårblommorna tål temperaturer ända ned till fryspunkten, och faktiskt lite under. Penséer är vårens tåligaste växt som till och med klarar lite frost och vind, även ett litet snöfall eller två.

Dags att göra växthus och uterum startklara

Städa växthuset

Om du inte redan börjat är det bra att städa växthuset, drivbänkarna och uterummet för att göra dem startklara. Uterummet värms upp av vårsolen, så passa på att njuta av ljuvlig blomning, härlig grönska och vårens dofter innan våren når trädgården!

I växthus och uterum kan du njuta av citrusväxter, kamelior och t ex palmer.

Odla potatis

Potatisar

Vill du avnjuta egenodlad potatis till midsommar så är det dags att förbereda detta nu. Det är enkelt och det går snabbt.

- Lägg ett ca 3 cm tjockt lager med torvmull i en låda som tål vatten t.ex. plastlåda eller i ett potatis-set.
- Vattna så att det blir jämt fuktigt och placera ut knölarna med ca 4 cm avstånd.
- Ställ lådan ljust och svalt.
- Håll jordbädden fuktig.
- Efter ca en månad har du knölar som är rotade och som kan planteras ut. Plantera om i ny jord.

Läs mer i vår folder "Att lyckas med potatis".

Förkultivering av sommarblommor

Det är tid att så/förkultivera många av sommarblommorna, de som behöver lite längre utvecklingstid, så att de börjar blomma i tid. Extra ljus behövs fortfarande för att plantorna inte skall bli långa och gängliga.

Läs gärna vår folder om förodling genom att klicka här.

Det är också dags att plantera sommarens Agapanthus, Begonior, Dahlior och andra ”knölar”. Plantera dem i krukor med sand-torv-blandad jord/såjord. Förkultivera på ett ljust ställe i rumstemperatur.

Tidig sådd av grönsaker

så på friland

Det kan också vara dags för de tidigaste sådderna. I söder kan du redan så lök, rädisor och persilja.

Man kan börja så och plantera om man har en s.k. frostvakt i växthuset/uterummet. Isolera vid behov med bubbelplast. En tunna med vatten kan också fungera som värmesamlare.

Entré och uteplats

Gör rent alla krukor och balkonglådor och fyll med ny näringsrik jord. Den gamla jorden behövs i trädgården. Fyll krukorna med vårens tidigaste; Penséer, Bellis, Förgätmigej, Gyllenlack, olika narcisser och läckra gräs! De tål lätt frost, men det kan ändå vara bra att lägga över dubbla lager av fiberduk på nätterna tills nattfrosten försvinner. Plantera också små träd i krukorna för att få volym och blomning i olika nivåer; olika sorter av sälg (Salix) Dvärgsyren, Dvärgkörsbär mm.

Beskärning

Beskär

Det går fortfarande att beskära de allra flesta av trädgårdens häckar, buskar och träd. En annan lämplig tidpunkt är sommaren – juli, augusti och september, den så kallade JAS-beskärningen.

Fråga din Trädgårdsmästare om råd. Viktigt! Använd riktigt bra verktyg för att få så fina snitt som möjligt.

Läs gärna vår folder om beskärningsråd genom att klicka här.

Gräsmattan

Gräsmatta sprinkler

Kalka gräsmattan. De flesta jordar i Sverige behöver kalkas varje eller vartannat år för att behålla ett bra pH-värde. Ett pH-värde kring 6-7 (neutralt) ger gräsplantorna övertag över både mossa och ogräs.

Har man ändå mossa i gräsmattan använder man medel mot mossa som antingen vattnas eller strös ut över drabbade områden. Om gräsmattan har kala fläckar väntar man tills jorden torkat upp med att ”reparera”. Man luckrar upp jorden, fyller ev. på med ny jord, gödslar och sår i nytt gräs. Bästa sättet att få en gräsmatta utan mossa är att gödsla den 2-3 ggr under säsong.

Gödsla gräsmattan när gräset börjar växa. Börjar man för tidigt tar gräset inte upp näringen som istället ”försvinner” ner i grundvattnet.

Var rädd om igelkottarna

Om du tänker elda upp skräp- och lövhögar så flytta på högarna först.

Igelkottarna ligger fortfarande ett tag därinne och sover sin vintersömn. I många länder i Europa är det t.o.m. lag att man måste flytta på skräphögar innan man eldar, just för att igelkottarna blir färre och färre. Hittar du en sovande kotte så bädda in den igen.