Äpple
Äppelsmör med citronverbena
Ingredienser:
1 kg äpplen, t ex belle de boskoop eller cox orange
2 dl vatten
5 cm färsk ingefära
1 st vaniljstång
saft och rivet skal av en citron
3-4 kvistar citronverbena
500 g strösocker
Rödbets- och äppelsoppa
Ingredienser:
6 st rödbetor
1 stor gul lök
2 stora äpplen, ’Ingrid Marie’
Smör till stekning
ca 1,5 liter grönsaksbuljong
ev. lite råsocker
salt & peppar efter smak
Crème fraiche med pepparrot:
1,5 dl crème fraiche
1-2 msk riven pepparrot
Gör så här:
Koka rödbetorna oskalade tills de är nästan mjuka. Skala dem och dela i grova bitar.
Grovhacka löken och äpplena och fräs i lite smör, tillsätt rödbetorna. Koka upp lök, äpplen och rödbetor i en del av grönsaksbuljongen. Låt koka i ca 5 minuter. Mixa soppan helt slät, tillsätt resten av buljongen till önskad konsistens.
Smaka eventuellt av med lite råsocker. Avsluta med salt och peppar.
Vispa crème fraichen och smaka av med pepparrot, salt och peppar.
Servering:
Häll upp soppan i skålar och toppa med pepparrots crème fraichen.
Äppelglass
Ingredienser:
4 st äggulor
4 st äggvitor
2,5 dl socker
1 dl äppelmos
1 msk äkta vanilj
2 dl grädde
ev. lite kanel
Låt sedan glassen stå i minst fyra timmar innan servering.
Ljuvlig äpplekaka i långpanna
Ingredienser:
5 st äpplen
1,5 tsk kanel, malen
2 msk strösocker
4 dl strösocker
150 g rumstempererat smör
4 st ägg
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 dl mjölk
1 msk smör
2 msk pärlsocker
Vispa smör och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta sedan ner i smeten tillsammans med mjölken (växelvis).
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter, känn efter med en sticka om kakan är klar.