Äpple

appel4
Alla har vi hört det gamla talesättet "Ett äpple om dagen håller doktorn borta".
Det kan verka som en myt men faktum är att det finna så mycket nyttigheter i äpplen så myten skulle kunna vara sann.
Att äta oskalade äpplen ska vara nyttigt för skalet innehåller rikligt med C-vitaminer, kalium och pektin som är bra för magen.
Äpplen innehåller även ett ämne som heter flavonoider som ska ge skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Äppelsmör med citronverbena

äppelmosburk1

Ingredienser:
1 kg äpplen, t ex belle de boskoop eller cox orange
2 dl vatten
5 cm färsk ingefära
1 st vaniljstång
saft och rivet skal av en citron
3-4 kvistar citronverbena
500 g strösocker

Gör så här:
Skär äpplena, med skal och kärnhus kvar, i mindre bitar. lägg dem i en stor gryta och tillsätt vattnet, lägg på locket. Koka upp och låt koka 40-45 minuter, tills äpplena är helt mosiga. Pressa moset genom en en sil och häll det tillbaka i grytan. Dela vaniljstången och lägg i, tillsätt ingefäran (hel), citronskal, citronsaft, citronverbenan och sockret. Lägg på locket med en liten glipa och låt allt sjuda på svag värme en timma.
Ta upp vaniljstången och ingefäran, häll upp blandningen på rena glasburkar och förvara i kylen.

Rödbets- och äppelsoppa

rödbetd_äppelsoppa1

Ingredienser:
6 st rödbetor
1 stor gul lök
2 stora äpplen, ’Ingrid Marie’
Smör till stekning
ca 1,5 liter grönsaksbuljong
ev. lite råsocker
salt & peppar efter smak
Crème fraiche med pepparrot:
1,5 dl crème fraiche
1-2 msk riven pepparrot
Gör så här:
Koka rödbetorna oskalade tills de är nästan mjuka. Skala dem och dela i grova bitar.
Grovhacka löken och äpplena och fräs i lite smör, tillsätt rödbetorna. Koka upp lök, äpplen och rödbetor i en del av grönsaksbuljongen. Låt koka i ca 5 minuter. Mixa soppan helt slät, tillsätt resten av buljongen till önskad konsistens.
Smaka eventuellt av med lite råsocker. Avsluta med salt och peppar.
Vispa crème fraichen och smaka av med pepparrot, salt och peppar.
Servering:
Häll upp soppan i skålar och toppa med pepparrots crème fraichen.

Äppelglass

Äppleglass

Ingredienser:
4 st äggulor
4 st äggvitor
2,5 dl socker
1 dl äppelmos
1 msk äkta vanilj
2 dl grädde
ev. lite kanel

Gör så här:
Vispa äggulor och socker pösigt och rör i äpplemoset.
Vispa upp äggvitorna till hårt skum och vänd ner i mosblandningen.
Vispa grädden och vaniljen, vänd även ner detta i smeten.
Använd glassmaskin eller lägg glassen i frysen. Rör varje halvtimme de första två timmarna.

Låt sedan glassen stå i minst fyra timmar innan servering.

Ljuvlig äpplekaka i långpanna

Ingredienser:
5 st äpplen
1,5 tsk kanel, malen
2 msk strösocker
4 dl strösocker
150 g rumstempererat smör
4 st ägg
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 dl mjölk
1 msk smör
2 msk pärlsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader, och klä en långpanna (ca 30x40cm) med bakplåtspapper och smörj med smör.
Skala och kärna ur äpplena, skär dem i klyftor och blanda dem med socker och kanel.
Vispa smör och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta sedan ner i smeten tillsammans med mjölken (växelvis).
Bred ut smeten i långpannan och lägg sedan äppelklyftorna ovanpå och strö över pärlsocker och ev. lite mer kanel.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter, känn efter med en sticka om kakan är klar.

Äppelsmör med citronverbena

Ingredienser:
150 g smör, mjukt
2 dl strösocker
2 st ägg
0,5 dl mandellikör
1 st citron, rivet skal
2 tsk mynta
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 st äpplen, skalade och grovrivna
Dekoration:
Pinjekärnor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Rör smör och strösocker pösigt och tillsätt ett ägg i taget och vispa smeten fluffig. Tillsätt mandellikör, citronskal, mynta och vaniljsocker.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten och tillsätt de rivna äpplena och rör om.
Bred ut smeten i formen och strö över pinjekärnorna och grädda kakan i nedre delen av ugnen, cirka 35 minuter.
Låt kakan svalna något i formen innan den tas ur.