Aktuellt i trädgården - maj

Maj är en underbar månad då det verkligen börjar hända saker ute i naturen och i trädgården. Äntligen har värmen och solen hittat till stora delar av vårt avlånga land. Kanske vill du bara ge dig ut och njuta av en picknick i det gröna men om  lusten faller på så finns det en hel del att göra i trädgården. För många är det en avkopplande hobby och oavsett om du vill ta det lugnt eller om du vill pyssla utomhus kan vi nog vara överens om att maj är en underbar månad.

Maj i Trädgården

När trädgårdsdrömmar börjar slå ut

Trädgården

Stark vårsol och tjäle i marken.
Genom att skugga växter som står varmt och soligt med t.ex säckväv eller fiberduk förhindras de att börja växa för tidigt och de får mindre skador. Det gäller främst vintergröna blad- och barrväxter samt rosor. Vintergröna växter behöver dessutom vattnas med ljummet vatten även om det regnat. Det kan hjälpa tjälen gå ur fortare och växterna kan börja ta upp vatten igen.

Beskär rosorna

Rosor i trädgården

När björkarna har musöron, då är det dags att beskära rosorna. (Björkar har musöron =  att dess blad börjar spricka ut.)
Använd en bra sekatör! Läs mer under Att lyckas med rosor

Stötta nu

Sätt redan nu ut stöd till perenner som blir stora och har risk för att välta under sommaren, då döljs stödet av det växande bladverket. Du kan antingen göra egna stöd eller köpa färdiga.

Gödsla för ett lyckat resultat

Maj är en väldigt bra månad för gödsling av trädgården, det är nu växtligheten kommer igång och kan ta upp näring. De flesta växter i trädgården behöver
gödslas, såväl häckar som prydnadsbuskar och mindre träd. Gräsmattan, kökslandet och tulpanerna också. Perennrabatter och örtagård ska däremot gödslas mera sparsamt, men öka gärna mullhalten i jorden genom att lägga på kompost eller barkmull.

Vatten är nödvändigt för god tillväxt

Att vattna är viktigt, speciellt vid vår- och sommarplantering.
Efter plantering vattnas varje växt med en rejäl rotblöta, ca 20-30 lit per planta.
Vid torka behöver framförallt allt nyplanterat också ca 20-30 lit per planta.
Vattna rejält en gång i veckan istället för att vattna lite varje dag.

Kökslandet

Här startar trädgården

Har du ont om plats att göra en odlingsyta eller dålig jord?
Skaffa odlingsbänkar eller pallkragar att odla i. Det bästa är att ha minst 2 lager.
Lägg markduk, - marktäckväv- i botten mot underlaget.
Fyll upp med grönsaksjord eller bra näringsrik planteringsjord eller hälften planteringsjord och kogödsel.
Odla egna primörer - potatis, morötter, sallad, rädisor, spenat, kryddväxter med mera.

Gör en minikryddgård:
Lämpliga sorter; timjan, rosmarin, oregano, dragon och mynta. Basilikan planteras ut när det blivit riktigt varmt.
Plantera i speciella kryddkrukor eller samplantera flera sorter i en större kruka.

Köksland, kryddhörna
så på friland

Blomsterbädden

Så på friland – direkt i blomsterbädden
Många av våra mest älskade ettåriga sommarblommor gror bäst om de sås på friland, det vill säga direkt på sin växtplats. Rensa ogräs och luckra jorden med en räfsa innan du sår.
Lämpliga för direktsådd är till exempel ringblomma, blåklint, aster, zinnia, romersk riddarsporre, blomsterlin, clarkia, kinesisk förgätmigej, inkakrage, slinger- och buskkrasse, jungfrun i det gröna, jätteeternell, kranskrage och praktmalva.

Odla på balkongen och uteplatsen
Tips:
Krukor, lådor och amplar ska vara rejäla, och dränerade - lägg ett lager – ca 5 cm med lecakulor i botten.
Täck med fiberduk och fyll sedan på jord. Jorden ska vara den bästa, Sveriges Trädgårdsmästares Trädgårdsjord.
Växter planterade i kärl vill alla ha jämn tillförsel av vatten och näring.
De får dock inte stå för blött, det är fler växter som dör av för mycket vatten än som torkar ihjäl.

Inte bara ettåringar!
Perenner är lika vackra i krukor som i rabatten.
Det gäller bara att välja rätt; alunrot, kärleksört, revsuga, nävor, funkia, låga riddarsporrar och stjärnflocka är några sorter som trivs utmärkt i krukor på
balkongen.
Några trivs soligt, andra i halvskugga-skugga.

Jordgubbar & smultron

Jordgubbar

Dekorativt och gott! Plantera under små stamträd eller i krukor, lådor eller välj en hängande sort för ampel.
Prova olika sorter och färger som ger bär vid olika tidpunkter på säsongen.

Växthus, drivbänk och uterum

Så och plantera:
Är du en lycklig ägare till växthus, uterum eller drivbänk kan du nu plantera ut både blommor och grönsaker, egenodlade eller köpta. Jorden måste vara ny och fräsch och näringsrik antingen man odlar i bädd eller i krukor.
Tomat, gurka, melon, chili, paprika och kapkrusbär är några av de grönsaker som trivs bäst i värmen under glas. Samtliga vill ha rikligt med vatten och näring.

Bönor och squash vill ha riktigt varm och go jord, helst kring 20 grader, och kan med fördel förodlas i småkrukor för senare utplantering. Använd växthus, uterum eller fönsterkarmen till detta. Genom att förodla får plantorna ett försprång gentemot direktsådd.

Solanum blue uterum, altan

Spara tid

Spara mycket tid i sommar genom att rensa nu!
Nu går det lätt, marken är fuktig och rötterna följer med upp, det är ju extra viktigt om det växer maskrosor och tistlar i rabatten.
Ju tidigare man får bukt på ogräset, desto mindre blir det att göra senare på sommaren.
Ettåriga ogräs måste dras upp innan de sätter frö – annars sprider de sig snabbt.

Vårskötsel perenner

Maj i trädgården

Klipp bort vissna blad och stänglar, använd en bra sekatör, dra aldrig – då kan rötterna följa med upp. Dela ev. sommar- och höstblommande sorter. Placera ut
buskstöd/pionstöd redan nu. Genom att sätta ut stöd tidigt smälter de bättre in i grönskan och det hela ser mer naturligt ut. Perenner som kan behöva stöd är till
exempel pioner och riddarsporrar. Läs mer under Att lyckas med Perenner

Äntligen dags att plantera!

Buskar, träd, häckväxter, fruktträd, bärbuskar, rosor, barrväxter och perenner. De flesta växter är än så länge utan blommor och blad men det dröjer inte länge innan de gläder oss med ljuvlig blomning, härlig grönska och underbar doft. Rätt växt på rätt plats är viktigt, läs växtinformation eller fråga din trädgårdsmästare.
Man kan också skapa bra förutsättningar genom att förbättra jorden efter växtslag, göra upphöjda planteringsytor, ev. placera ut stora vackra stenar och plantera vindskydd. Det finns vackra växter för varje trädgård!

Egen odling: spara tid – förgro

Det går fortfarande att så /förkultivera grönsaker och sommarblommor innan det blir dags att plantera ut dem.

"Avhärda"– vänj växter att stå utomhus

De grönsaksplantor och sommarblommor du själv sått eller köpt som färdiga plantor bör börja vänja sig vid att stå ute.
Genom att ställa ut dem någon timme första dagen i skuggan och sedan öka tiden successivt i solen under en veckas tid, så vänjer de sig långsamt vid det starka solljuset, vind och regn. Men se upp – kommer det en frostnatt kan de ta stor skada och i värsta fall dö. Vänta med att flytta ut plantorna helt tills frostnätterna helt säkert är förbi – i kallare delar av landet kan det faktiskt dröja en bit in i juni. Ha ändå alltid fiberduk i beredskap den första tiden ifall det är risk för frost.

Potatis

Potatis

Det är hög tid att förgro potatisen för att få skörd tidigt! Lägg potatisen till förgroning på en ljus plats med 5-15 grader varmt. För att få så tidig skörd som möjligt kan du plantera dem i hinkar och placera dem på varm och solig plats ute eller i växthuset/uterummet.
I södra sverige kan man redan sätta ut potatisen. Tänk på att plantera lagom djupt och hålla avstånd mellan både sättpotatisarna och raderna! Planteringsdjup 7-10 cm, sättavstånd: ca 30 cm, radavstånd: 60-70 cm. Potatis är känslig för jordbundna sjukdomar och bör därför odlas på ny plats varje år, så kallat växelbruk.
För potatis rekommenderas ett 4-årigt växelbruk. Är det risk för frost – täck med fiberduk om potatisen har ”visat sig”.
Prova något nytt!
Varje år kommer nya bra sorter – friskare, godare och som ger större skörd än de gamla. Läs mer under Att lyckas med Potatis

Rabarber

Skörda en av vårens mest efterlängtade primörer. Gödsla sedan enligt dosering så kan den fortsätta producera stjälkar ända fram till midsommar. Därefter bör
plantan få vila för att få kraft att utvecklas vidare.

Sättlök

Planteras ut så tidigt som möjligt, när tjälen är borta och jorden torkat upp. Jorden ska vara lucker, mullrik och näringsrik. Täck gärna med fiberduk under de första veckorna.

Plantera lökar & knölar

Dahlior, Gladiolus, Montbretia och Doftlilja som inte är förodlade kan planteras ut direkt på plats när jorden blivit varmare. Det tar några veckor innan skotten tittar upp ur jorden, och då bör frostnätterna vara förbi. I norra delarna av landet är det i regel bättre att driva dahlia-knölarna i krukor och plantera ut dem i juni, när du kan vara relativt säker på frostfritt väder. Lägg på fiberduk om det varnas för frost.

Gräsmattan

Gödsla
Bästa sättet att få en gräsmatta utan mossa och ogräs är att gödsla den 2-3 ggr under säsong! Använd gräsmattegödsel som innehåller den näringskombination just gräset vill ha. Börja gödsla direkt gräset börjar växa.
Mossa i gräsmattan
De flesta jordar i Sverige behöver kalkas varje eller vartannat år för att behålla ett bra pH-värde. Ett pH-värde kring 6-7 (neutralt) ger gräsplantorna övertag över både mossa och ogräs. Har man ändå mossa i gräsmattan använder man medel mot mossa som antingen vattnas eller strös ut över drabbade områden.
Reparera
Om gräsmattan har kala fläckar väntar man tills jorden torkat upp med att ”reparera”. Använd blandningen "Reparera" som gror snabbt. Luckra jorden, se till så att den är ogräsfri, jordförbättra vid behov. Fördela jämnt över ytan och mylla ner försiktigt med exempelvis en kratta. Packa sedan lätt med baksidan av krattan.
OBS! Håll jorden jämnt och lätt fuktig tills fröna har grott ordentligt.
Ny gräsmatta
Att tänka på:
- En gräsmatta som ska tåla lek och spel, vara underlag till utemöbler samt hålla ogräs och mossa borta kräver ett bra förarbete och regelbunden skötsel.
- En bra gräsmatta har ett djupt rotsystem och ett djupt rotsystem kräver bra jord.
- Gräsmattan ska vara jämn, det är viktigt att göra planeringen både innan man lägger på matjordslager och efter. Matjordslagret ska vara lika tjockt överallt.

Härliga ettåringar

Klättrande ettåringar

Det är självklart att fylla balkongen och uteplatsen med ljuvliga blomrika ettåringar när frostnätterna är över.
Det finns 100-tals läckra sorter att välja bland; en-, två-eller flerfärgade, flera sorter sorter i samma kruka, upprättväxande, hängande och klängande.
Plantera alltid om dem i större krukor, lådor eller amplar. Alla ettåriga växter vill ha rikligt med näring och vatten.

Klättrande sommarblommor
får det att blomma på höjden. Slingerkrasse och luktärt kan du sås direkt i krukan nu.
Svartöga och ’Blomman för dagen’ ska helst förodlas i mars/april men kan köpas som färdig planta.
Passiflora köper man som färdig planta.
Det finns många fina spaljéer, både att fästa mot väggen och fristående som är prydnader i sig!

Entré och uteplats

Gör rent alla krukor och balkonglådor. Fyll med ny näringsrik jord, Sveriges Trädgårdsmästares Trädgårdsjord. Den gamla jorden kan du använda i trädgården. Fyll krukorna med vårens tidigaste; Penséer, Bellis, Förgätmigej, Gyllenlack, olika narcisser och läckra gräs! De tål lätt frost, men det kan ändå vara bra att lägga över fiberduk på nätterna tills nattfrosten försvinner. Plantera också små träd i krukorna för att få volym och blomning i olika nivåer; olika sorters sälg (Salix) Dvärgsyren, Dvärgkörsbär mm.

Hydrangea Forever&Ever
Altanväxter

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

CHECKLISTA

Om du har tid & lust

 • Skörda nässlor till nässelsoppan.
 • Dela höstblommande perenner.
 • Knipsa av fröställningar från lökväxter och låt blasten vissna ner.
 • Klipp ner överblommade ettåringar för ytterligare flor.
 • Klipp ner starkväxande häckar då blir de tätare.
 • Gödsla gräsmattan med kväve som pelleterat hönsgödsel.
 • Kupa potatisen i takt med att blasten växter.
 • Lägg halm under jordgubbarna så undviker du att de möglar.
 • Rensa bort ogräs innan de går i frö.
 • Rosor, blocka bort angripna blad och låt de fina vara kvar.
 • Lägg ut kogödsel kring träd, buskar och i rabatter.
 • Skydda tidiga växter från kalla nätter och stark vårsol med fiberduk eller liknande.
 • Nu är det dags att sluta beskära. Fortsätt med beskärning under JAS-perioden (juli, aug, sept.).
 • Använd beskärningsris som stöd till andra växter som tex riddarsporre, pioner eller luktärter.
 • Kom ihåg inomhusväxterna. De behöver vatten och näring. Krukväxterna i söderfönstret kan behöva skuggas mitt på dagen när solen gassar som mest.