Aktuellt i trädgården - Februari
Visst är det härligt, nu börjar vi gå mot ljusare tider och det börjar klia i trädgårdsfingrarna. Även om snön ligger utanför fönstret och minusgraderna knackar på så kan du börja fundera på vad du ska odla/förodla på fönsterbrädan i år?
Ja, det går faktiskt utmärkt att odla inomhus bara läget är soligt och ljust. Har du inte inte tillräckligt med ljus behöver du växtbelysning.
Genom att förså i såjord inomhus eller i växthus innan den varma säsongen har kommit igång tjuvstartar du sommaren för blommor, kryddor och grönsaker medan det ännu är för kallt ute. Är du nybörjare eller upptagen med annat under veckorna kan det vara praktiskt att prova ett minidrivhus som hjälper dig att hålla jämn fuktighet i din sådd.
Vad är väl inte mer fantastiskt än att njuta av sina alldeles egna kryddväxter eller förså inför sommarens planteringar.
Börja kika i frökataloger och låt trädgårdsinnet få fart. Satsa på kryddor och sallat som är enkla att driva upp från frö – och som du använder regelbundet i din matlagning! Basilika, koriander och plocksallat går bra att odla inomhus året om. Även ruccola – är underbart att kunna plocka färsk från fönsterbrädan.
Växterna är redo för att planteras ut när temperaturen ute stiger. Genom att förodla får dina blommor, grönsaker och kryddväxter en särskilt bra start. De både växer och blommar bättre och dessutom brukar det blir en större skörd i din trädgård. Prata gärna med våra trädgårdsbutiker, de har all den kunskap du behöver.
Vinterså spenat!
Du kan så spenat i pallkrage i januari/februari och skörda i april!
Ta bort snön och sprid ut fröerna på toppen av den välgödslade frysta jorden. Täck fröerna med fiberduk eller tinad jord. Lägg på ett lock.
I april kan du ha spenat på bordet! Mumisgt, läckert och nyttigt.
Inte bara vackert utan nyttigt också!
Spenat är en riktig näringsbomb och innehåller nästan inga kalorier alls. Äter du en portion (50 gram) babyspenat får du i dig flera dagars behov av både vitaminer, mineraler och antioxidanter! Spenat innehåller dessutom mycket järn. Babyspenaten passar bäst till sallader medan vanlig spenat gör sig bäst till lagade maträtter.
Njut av våren inomhus
Yrvakna droppar är snart här och letar sig fram men för alla som inte vill vänta på att de första snödropparna ska dyka upp intill husknuten kan nu börja njuta av fördrivna lökväxter i kruka inomhus.
Tänk på att vårlökar i kruka har begränsad hållbarhet inomhus och bör därför få maximal uppmärksamhet under den tid som de blommar. Placera dem centralt, gärna mitt på bordet, vid skrivbordet eller en annan plats där de får allas blickar på sig.
Redan i januari dyker de första krukorna med vårens lökväxter upp hos oss.
Säsongen inleds med de arter som även i naturen blommar tidigt: snödroppar, krokus, våriris och pärlhyacinter.
Därefter breddas utbudet med allehanda olika narcisser: Tête-à-tête, påsk- och pingstliljor. För att inte glömma den kanske vackraste av dem alla, kungsängsliljan.
Robusta hederliga terrakottakrukor, klassiska zinkhinkar, glaskrukor eller gammalt vackert porslin - det är bara att välja vad du tycker om och som finns hemma hos dig. Lökväxter är vackra i allt. Väljer du en glaskruka kan plastkrukan plockas bort så de vackra rötterna blir synliga.
Lökväxternas lökar är vackra att titta på så någon dekoration behövs egentligen inte.
Vill du mjuka upp intrycket kan du täcka jorden runt lökarna med mossa.
Mossan i gräsmattan fungerar fint (om du får upp den under snön).
Bor du söderut i Sverige kan du beroende av vintertemperaturen ganska snart plantera ut de lökblommor som du köpt i kruka.
Plantera dem där du inifrån kan njuta av dem. Krukorna vid entrén behöver också ofta en ansiktslyftning så här års.
Även om lökväxter trivs i svala temperaturer ska man se upp för minusgrader. Varnas det för frost och snö ska lökväxterna därför flyttas in igen alternativt täckas med granris om det inte rör sig om så många minusgrader.
En bra idé är därför att ställa lökarna i en lätt kruka som enkelt kan lyftas ut och in, om vintergudarna slår till!
Planera din trädgård
Att ha en bra planering redan innan trädgården skapas eller byggs om sparar både tid och pengar. Trädgårdsplanering som verkligen håller måttet kan ta tid, men väl gjort är de alltid värt det. Resultatet blir den trädgård som du verkligen vill ha.
För ett friskare inomhusklimat
Torr luft kan vara ett problem inomhus, man kan bli irriterad i slemhinnor och risken för infektioner ökar. I inomhusluften finns pyttesmå partiklar som är rester av ämnen från möbler, kläder, datorer, golv- och väggmaterial. Det kan också vara lösningsmedel, plaster och andra kemiska ämnen som vi inte bör få i oss för stora mängder av.
Lösningen på detta är grön och tycker om mycket vatten.
Växter avger nämligen vatten och kan öka fuktigheten i ett rum med ca 15%, vilket gör att det är mycket behagligare att vistas i ett rum eller kontor med mycket växter. Växter avger vattenånga och syre, som vi mår bra av.
Krukväxternas förmåga att ta hand om och bryta ner giftiga ämnen och partiklar beror på att de genom mikroskopiska öppningar på bladen absorberar ämnen som förs vidare till rotsystemet där de omvandlas till näring. Växter bryter alltså ner giftiga ämnen och partiklar som finns runt omkring oss.
Alla våra rumsväxter gör nytta men vissa sorter mer än andra. Växter som kräver mycket vatten för att må bra förbättrar miljön i rummet allra bäst. Krukväxter som fungerar speciellt bra som luftrenare och luftfuktare är gröna växter med stora blad. Exempel är Monstera, Svärmors tunga, Bräken, Ampellilja, Dracena, Fikus, Murgröna, Fredskalla, Palmaralia, Prickblad, Silverkalla och Gullranka. Bland de blommande växter som förbättrar inomhusklimatet är tex Gerbera, Rosenkalla, Krysantemum, Azalea, Cyklamen bra.
Kom ihåg att växterna mår bra av att dammas av då och då för att upptagningen ska fungera bra. Dammet innehåller spår av de giftiga partiklarna, använd en fuktig trasa eller ställ in plantan i duschen och skölj av dammet.
Några härliga gröna växter
Monstera, Monstera deliciosa
Mycket lättskött och trivs i varm och fuktig luft, inte under 18°. Duscha växten ofta. Om det sticker upp långa luftrötter så led ner dem i krukjorden. Monstera kan bli stor och gammal och kan då behöva växtstöd.
Fredskalla, Spathiphyllum spp.
Lättskött men undvik kyla, drag och kallt vatten. De trivs i rumstemperatur året om och jorden bör inte torka ut. De blommar på ljus plats. Plantan kan delas.
Guldpalm, Dypsis lutescens
Vid vattning se till att hela klumpen blir våt, låt sedan jorden torka upp innan nästa vattning. Duschas ofta vintertid. Trivs ej under 18°.
Gullranka, Epipremnum aureum
Trivs i fuktig luft och värme, inte under 15°. I mörkt läge blir bladen helt gröna, i sol bleks de. Unga plantor passar bra i hög kruka eller ampel, äldre kan fästas på spaljé el dyl.
Svärmors tunga, Sansevieria trifasciata
Klarar både torr luft och att torka ut. Blir vackrast i ljust läge men kan stå även i skugga. Bildar jordstammar som ger mängder av blad. Planteras om när krukan sprängs. Mycket lättskött.
Ampelliilja, Chlorophytum comosum
En riktig klassiker! Undvik torr luft, ljusbrist och blöt jord, detta kan ge växten bruna fläckar på bladen. Får långa utlöpare med blommor och småplantor på, mycket dekorativt!
Spjutbräken, Nephrolepis exaltata
Undvik sol, direkt värme, torr luft och torr jord. Kan stå en bra bit in i ett ljust rum. Trivs ej under 18°. Duscha bladen ofta.
Narrfikus, Clusia rosea
Trivs på varm plats med fuktig luft. För att växten skall trivas extra bra kan du höja luftfuktigheten samt hålla bladen rena från damm. Beskär vid behov på våren.
Krysantemum, Chrysanthemum x morifolium
Klassisk växt som passar bra både inne och ute. Hela växten doftar när man rör vid den. Trivs bäst vid jämn vattning; håll jorden lätt fuktig, men inte blöt.
Rosenkalla, Anthurium-Gruppen
Håll rothalsen täckt med fuktig jord eller mossa, det främjar blomningen. Planteras om i lucker, porös jord, djupt i hög kruka. Känslig för temperaturer under 15° och ska vattnas med ljummet vatten. Blomvillig växt med hållbara blommor. Finns i otroligt många sorter. Lättskött, blomvillig, flerårig.
Skydda dina växter
Rådjur, harar och kaniner kan gnaga på stammar – men också i trädens kronor om det är mycket snö. Ju mer nyplanterat desto läckrare tycker de att de är. Stammarna skyddas med gnagskydd, kronorna med hönsnät.
Trampa hårt på snön runt fruktträden så att inte sorkar gnager på stammarna längst ner under den mjuka snön.
Du kan också göra egna illaluktande oasisblock som träs på t.ex bambupinnar. Doppa oasis i en blandning av blodmjöl och lite ammoniak, det ger en lukt som inte djuren inte gillar. Upprepa behandlingen några gånger om året.
Täck känsliga växter
Täck med torra, luftiga löv eller täckbark. Lägg skydd mot vintervätan över sådana växter – främst perenner som vill ha det torrt. En tegelpanna eller en tjock plastskiva på ett par tegelstenar är utmärkt, skyddet skall vara luftigt men hindra att det regnar på den känsliga växten.
Snö
Snö isolerar bra mot kyla och tjälen går inte lika djupt som när det är barmark, men skotta aldrig upp tung snö i rabatterna, växter kan brytas och riskerar att ruttna. Tung snö ska tas bort från växter som riskerar att fläkas sönder. Kontrollera alla vintergröna växter extra noga. Bind ihop mindre, ömtåliga buskar och barrväxter med hjälp av en stödkäpp till en smal spets så att det inte kommer snö in i busken och förstör den.
Värna om fåglarna
Sätt upp fågelholkarna nu så de är redo för inflyttning till våren. Dessutom är de ett värmande skydd under kalla vinternätter. Vintern är en tuff period för våra stannfåglar. Vad fåglarna behöver är energi - och det i så energi-tät form som möjligt. Om det inte är gjort - gör rent de gamla fågelborden med hett vatten och såpa. Fyll sen med frön, nötter och fett - exempel talgbollar. Komplettera med äpplen, havregryn och kokosfett så får du många olika sorters fåglar till din trädgård. Fortsätt att mata fram till våren. Har man Rödhake vid sin fågelmatare kan man krossa fröna som hjälp, de äter gärna på marken, Koltrasten äter också på marken och älskar äpplen!
Är det inte en kall vinter kan du alltid mata fåglarna så att du får njuta av att titta på dessa underbara gäster.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CHECKLISTA
Om du har tid & lust
- Vinterså spenat.
- Njut av våren inomhus.
- Skydda dina växter från rådjur, harar och kaniner.
- Unga fruktträd och buskar kan behöva gnagskydd. Att linda med sadeljord är är snyggt och prydligt.
- Mata fåglarna
- Friskare inomhusklimat med gröna växter.